filteri close
Objavljeno: 05.07.2022. Image source: Foto: Pexel/ROMAN ODINTSOV
300x600

Cirkulacija krvi je jedan od osnovnih poslova koje vaše telo obavlja. 

Cirkulatorni ili kardiovaskularni sistem jedan od najbitnijih sistema u telu, putem njega se transportuje kiseonik iz pluća kroz krvotok do mozga i telesnih tkiva, distribuira hormone i hrani hranljive materije do svakog organa. Kada se cirkulatorni sistem blokira, vitalni kiseonik, hranljive materije i hemikalije ne mogu da dođu do mozga, srca i drugih organa. Ishrana mogu pomoći da se cirkulacioni sistem održi u optimalnom stanju. I možda ćete biti iznenađeni kako jedna neočekivana namernica čak može pomoći u lečenju krvnih ugrušaka.

Krvni ugrušci formiraju kada se proteini, trombociti i krvne ćelije spajaju, formirajući blokadu u venama ili arterijama. Trombovi ometaju funkcionisanje cirkulatornog sistema i mogu blokirati organe i druge delove tela da primaju vitalni protok krvi koji im je potreban. U zavisnosti od toga gde se formiraju, trombovi mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a ako se formiraju u dubokim venama ili arterijama povezanim sa srcem ili mozgom, mogu biti fatalni. Na sreću, jedna neočekivana hrana može pomoći u razbijanju krvnih ugrušaka ako se razviju.

Pokušajte da dodate malo začina svom životu

Dok je zdrava ishrana bogata integralnim namernicama, korisnim biljem i začinima dobra ideja, neke specifične namirnice pomažu u razređivanju krvi i poboljšavaju cirkulaciju kako bi stvari tekle bolje od većine. Preporučuje se da jedete ribu, integralne žitarice, orašaste plodove, zdrave masti poput maslinovog ulja i dosta voća i povrća kako biste smanjili rizik od krvnih ugrušaka. Ali prevencija nije lek za postojeće krvne ugruške. Ako ih već imate, konzumacija kajenske paprike u prahu može pomoći da se razbije blokada i obnovi zdrava cirkulacija. To je zato što ovaj začin sadrži hemijski kapsaicin, koji može pomoći u rastvaranju krvnih ugrušaka.

10 iznenađujućih uzroka duboke venske tromboze

Naučna studija iz 2018. je pokazala da kapsaicin u kajenu ima moćna antikoagulantna i antiinflamatorna svojstva i da konzumiranje kajenskog paprike u prahu može sprečiti da se trombociti zgrudavaju i formiraju krvne ugruške. Studija otkriva da se antikoagulantno dejstvo kajenske paprike može ponašati slično leku za razređivanje krvi Varfarin. Da biste koristili ovaj ljuti začin, kupite mlevenu kajensku papriku i pospite je po hrani. Ili možete iseckati cele kajenske paprike da napravite čili vodu, čili ulje ili salsu. Ako ne volite začinjenu hranu, probajte dodatak kajenskog paprike u obliku suplementa u kapsuli, ali obavezno konsultujte svog lekara pre nego što ga isprobate.