filteri close
Objavljeno: 26.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/Free-Photos
300x600

Duboka venska tromboza je uzrokovana ugruškom krvi u dubokoj veni i može biti opasna po život. 

Simptomi mogu uključivati oticanje, bol i osetljivost u nogama. 

Neki od faktori rizika vas možda mogu i iznenaditi:

1. Preterano zahtevna sportska aktivnost
Istraživanja pokazuju da bi sportisti, posebno oni koji se bave treninzima izdržljivosti poput trčanja maratona, mogli češće dobijati ugruške krvi. Veća je verovatnoća da će biti dehidrirani ili povređeni. Simptome duboke venske tromboze je lako zameniti sa simptomima sportske povrede i posledicama iscrpljenosti. Pozovite svog lekara ako primetite oticanje, neočekivane modrice ili probadajući bol u ruci, nozi ili posebno u grudima.

2. Hiruška intervencija
Duži oporavak u krevetu pre ili posle bilo koje operacije usporava protok krvi po vašem telu. Velika operacija na abdomenu, karlici, kukovima ili nogama povećava rizik od duboke venske tromboze jer se tokom operacije mogu povrediti velike vene. Pre operacije razgovarajte sa svojim lekarom. Možda ćete morati da uzmete lek za razređivanje krvi kako biste smanjili šanse za nastanak ugruška. Nakon operacije, ustanite i krećite se što je pre moguće.

3. Zapaljenska bolest creva
Kada imate sindrom nervoznih creva, Kronovu bolest, ulcerozni kolitis ili drugu bolest creva, možda ćete imati dvostruko ili čak trostruko veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ljudi sa ovim zdravstvenim problemima imaju veću verovatnoću da budu dehidrirani, potrebu da duže odmaraju u krevetu ili im je potrebna operacija. Upala koja izaziva bolesti creva može biti povezana i sa krvnim ugrušcima.

SIMPTOMI TROMBA: Kakav je osećaj kada se pojave u nogama, stomaku, plućima ili mozgu?

4. Smanjen nivo vitamina D
Istraživači u jednoj maloj studiji otkrili su da je nivo vitamina D kod osobe koje su imale duboku vensku trombozu bez poznatog uzroka bio manji u odnosu na ljude koji je nikada nisu imali. Odraslima je potrebno 600 do 800 IU (međunarodna jedinica) vitamina dnevno. Vitamin D možete dobiti iz lososa, tunjevine, sira i žumanceta. Ili provedite do 30 minuta na suncu dva puta nedeljno. Nivo vitamina D možete proveriti pomoću testiranjem uzorka krvi.

5. Hormonska terapija
Pilule za kontrolu rađanja i hormonska terapija za menopauzu sadrže estrogen, esencijalni ženski hormon koji može olakšati stvaranje krvnih ugrušaka. Šansa je mala: samo 1 od 1.000 žena koje uzimaju kontraceptivne pilule svake godine dobije duboku vensku trombozu. Ali izgledi mogu biti veći ako koristite flaster koji ima 60% više estrogena od pilule, ili ako ste u opasnosti iz drugih razloga. Muškarci koji koriste testosteron, muški hormon, takođe imaju veće šanse da dobiju ugruške.

6. Tumor
Tumori mogu izazvati oštećenje tkiva i otpustiti hemikalije koje izazivaju zgrušavanje. Karcinomi mozga, debelog creva, pluća, bubrega, jajnika, pankreasa i želuca imaju najveću stopu izazivanja duboke venske tromboze. Ugrušci su česta nuspojava limfoma, leukemije i raka jetre. Neke vrste hemoterapije, takođe, povećavaju verovatnoću stvaranja ugrušaka. Tokom hemoterapije nosite kompresijske čarape i ostanite što je moguće aktivniji.

Ovo su najčešći simptomi trombocitoze

7. Gojaznost
Dodatna dežina, posebno oko pojasa, vrši veći pritisak na vene u karlici i nogama, što može udvostručiti vaše šanse za dobijanje duboke venske tromboze. Ako je vaš indeks telesne mase (BMI) 25 ili više, a uzimate i hormonske kontraceptivne pilule, neka istraživanja pokazuju da bi se vaše šanse mogle povećati čak deset puta. Redovna vežba je vaša najbolja odbrana od krvnog ugruška, a može vam pomoći i da smršate. 

8. Trudnoća
Beba vrši dodatni pritisak na vene u karlici i nogama. I dalje ste u riziku do 6 nedelja nakon porođaja. Duboke venska tromboza se javlja u 2 slučaja kod svakih 1.000 trudnoća. Izgledi se povećavaju ako ste gojazni, stariji od 35 godina, nosite blizance, imate porodičnu istoriju krvnih ugrušaka ili ste ležali u krevetu. Smanjite izglede tako što ćete ostati aktivni tokom trudnoće.

9. Prevremeno ste rođeni
Da li ste rođeni pre 37. nedelje? Što ste ranije rođeni, čini se da je veći rizik tokom celog života. Naučnici još ne znaju tačno zašto, jer postoji mnogo mogućnosti. Ako ste rođeni ranije, obavestite svog lekara.

10. Pušenje
Nikotin utiče na to kako se vaša krv zgrušava i teče kroz vaše telo. Bilo koja količina cigareta, čak i povremeno, oštećuje vaše srce i krvne sudove. Budite posebno oprezni da ne pušite ako uzimate pilule za kontracepciju: Kombinacija bi mogla rezultirati skoro devet puta većim normalnim šansama za dobijanje duboke venske tromboze. Prestanak će smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka, kao i niz drugih srčanih problema.