filteri close
Objavljeno: 08.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/Vector8DIY
300x600

Krvni ugrušci su ozbiljan problem, jer mogu biti opasni po život. 

Kada se krvni ugrušak pojavi u jednoj od vaših vena, to se naziva venska tromboembolija. Ako vas brine da je možda imate, odmah pozovite svog lekara. Simptomi krvnih ugrušaka mogu se razlikovati. Takođe je moguće imati krvni ugrušak bez simptoma.

U daljem tekstu ćete saznati više o nekim simptomima koji mogu ukazivati da imate krvni ugrušak.

Krvni ugrušak u nozi

Krvni ugrušak koji se pojavi u jednoj od glavnih vena u vašem telu naziva se duboka venska tromboza. Najčešći su u predelu nogu ili kuka.

Iako vam samo postojanje ugruška u nogama neće naštetiti, ugrušak se može pokrenuti i putovati do pluća. To dovodi do ozbiljnog i potencijalno fatalnog stanja poznatog kao plućna embolija.

Znaci krvnog ugruška u nozi:

• otok
• crvenilo
• bol
• osetljivost

Ovi simptomi posebno ukazuju na krvni ugrušak kada se pojave samo na jednoj nozi. To je zato što je veća verovatnoća da ćete ga imati samo u jednoj nozi nego u obe. Postoje još neki uslovi i faktori koji bi mogli objasniti ove simptome.

Kao prvo, bol vas može podsetiti na jak grč u mišićima. Ako vam je noga otekla,  podizanje noge ili hladne obloge neće smanjiti otok ako je u pitanju krvni ugrušak. Ako hladne noge ili uzdizanje stopala smanje otok, možda imate povredu mišića.

Sa krvnim ugruškom, možete osećati toplinu u nozi dok se ugrušak pogoršava. Možda ćete primetiti blagu crvenkastu ili plavičastu nijansu kože.

Kako prepoznati simptome tromba?

Ne biste trebali da brinute da li imate ugurušak ako se bolovi u nogama pogoršavaju tokom vežbanja, ali smanjuju dok odmarate. To je najverovatnije rezultat lošeg protoka krvi kroz arterije, a ne duboke venske tromboze.

Krvni ugrušci se, takođe, mogu formirati u venama koje su bliže koži, poznate kao površinska venska tromboza i uzrokuju sindrom poznat kao površinski tromboflebitis.

Oni mogu biti uzrokovani povredom kože, uključujući postavljanje intravenske injekcije, ili drugim faktorima rizika sličnim onima koji uzrokuju duboku vensku trombozu. Iako površinski tromboflebitis može biti bolan, ove vrste krvnih ugrušaka obično ne putuju u pluća.

Lekar će vas pregledati i pomoću ultrazvuka će razlikovati površinski krvni ugrušak od duboke venske tromboze. 

Krvni ugrušak u grudima

Krvni ugrušci su možda češći u potkolenicama, ali mogu se desiti i u drugim delovima tela. Gde se stvaraju ugrušci i gde završavaju utiču na simptome i posledice.

Na primer, kada se krvni ugrušak formira u arterijama srca i blokira protok krvi, to može da izazove srčani udar. Ili, krvni ugrušak može putovati u vaša pluća i izazvati plućnu emboliju. U oba ova slučaja mogu biti opasni po život i imati slične simptome.

Bol u grudima je znak da nešto nije u redu, ali otkrivanje da li je to srčani udar, plućna embolija ili samo problem sa varenjem može biti teško.

Moždani udar ne pita za godine, sve više mladih pati

Bol u grudima koji dolazi sa plućnom embolijom može se osećati kao oštar bol koji se pogoršava sa svakim udisajem. Ovaj bol takođe može biti praćen:

• iznenadnim otežanim disanjem
• ubrzanim radom srca
• eventualnim kašaljem

Bol u grudima koji osećate više kao da slon sedi na vama može biti znak potencijalnog srčanog događaja, poput srčanog udara ili angine. Bol koji prati potencijalni srčani udar može se usredsrediti na vaša prsa.

Takođe može se osećati u levom delu vilice ili levom ramenu i ruci.

Ako ste oznojeni ili imate osećaj lošeg varenja, zajedno sa bolovima u grudima, to je razlog više za zabrinutost zbog srčanog udara.

Oba stanja su ozbiljna i oba zahtevaju dalju hitnu medicinsku pomoć.

Ako vas boli u grudima zbog gušenja ili piskanja? To je više u skladu sa infekcijom ili astmom.

Krvni ugrušak u abdomenu

Kada se krvni ugrušak formira u jednoj od glavnih vena koje odvode krv iz vašeg creva, to se naziva mezenterična venska tromboza.

Krvni ugrušak ovde može zaustaviti cirkulaciju krvi u crevima i prouzrokovati unutrašnja oštećenja na tom području. Rano otkrivanja ugruška u stomaku može dovesti do boljih izgleda.

Neki ljudi su više izloženi riziku za ovu vrstu ugrušaka od drugih. To uključuje sve koji imaju stanje koje uzrokuje oticanje tkiva koje okružuju vene, kao što su:

• upala slepog creva
karcinom
• divertikulitis
pankreatitis ili akutni otok pankreasa

Mnoge žene veruju da samo muškarci umiru od infarkta. Pogrešno i opasno

Uzimanje kontraceptivnih pilula i lekova estrogena takođe povećava vaše šanse za ovu vrstu ugruška.

Simptomi ugruška u stomaku mogu uključivati bol u stomaku, nadimanje i povraćanje. Ako se bol u stomaku pogorša nakon jela ili se vremenom pogoršava, verovatno je da je povezan sa ugruškom.

Ovaj bol može biti jak i deluje kao da dolazi niotkuda. To nije nešto što ste verovatno već doživeli. To je jedan od najgorih bolova koje pojedinac može da doživi. 

Krvni ugrušak u mozgu

Krvni ugrušci koji se stvaraju ili u komorama vašeg srca ili unutar karotidnih arterija na vašem vratu mogu da putuju do vašeg mozga. To može izazvati moždani udar.

Znaci moždanog udara su:

• slabost ili utrnulost na jednoj strani tela
• poremećaj vida
• poteškoće sa jasnim govorom
• otežano hodanje
• nesposobnost jasnog razmišljanja

Za razliku od većine ostalih znakova krvnih ugrušaka, ovde je verovatno da nećete osetiti bol kod moždanog udara. Ali mogu postojati glavobolje koje mu prethode.

Kada posetiti doktora?

Posetite svog doktora ako mislite da postoji čak i mala šansa da imate krvni ugrušak.

Što se pre dijagnostikuje krvni ugrušak, to se pre može započeti lečenje i smanjiti mogućnost za trajna oštećenja.