filteri close
Objavljeno: 30.10.2019. Image source: Foto:Pixabay/Free-Photos
300x600

Istraživanje je pokazalo da žene sa endometriozom imaju dvostruko veću šansu da osete simptome hroničnog umora.

U časopisu Human Reproduction objavljena je studija koja je obuhvatila 1.120 žena. Otkriveno je da 50,7 % žena obolelih od endometrioze prijavilo češći osećaj umora u poređenju sa 22,4 % žena bez ove bolesti.

U obzir je bio uzet i umor usled simptoma kao što su bol i depresija.

Endometrioza nastaje kada tkivo koje je slično sluznici maternice raste van nje. Obično je povezano sa simptomima kao što su hronični bol i neplodnost. Međutim, istraživači iz Univerzitetske bolnice u Cirihu ističu da je umor faktor koji može imati uticaj na slabljenje kvaliteta života obolelih žena.

S jedne strane, uticaj na ovu pojavu mogu imati strategije borbe sa endometriozom. Pored toga uticaj bi mogle imati i upale izazvane endometrijskim lezijama (promenama u strukturi tkiva nastalim kao posledica bolesti) i uticajem koji to ima na imuni sistem žene.

Hormonski disbalans - 6 prirodnih rešenja

Istraživanje je pokazalo da je umor je čest simptom upalnih bolesti jer je pokazana pozitivna veza između upalnih citokina i umora. To sugeriše da bi upalni procesi i oslabljen imuni sistem mogli biti svrstani u simptome sindroma hroničnog umora.

Reč nauke: Dužina spavanja ukazuje na rizik od smrti

Istraživači su izrazili nadu se da će ovi nalazi ohrabriti medicinske radnike da se bave osećanjem iscrpljenosti i umora kod žena kada je u pitanju dijagnoza i upravljanje bolešću endometrioze.