filteri close
Objavljeno: 26.04.2022. Image source: Foto: Pexel/SHVETS production
300x600

Temeperatura praćena glavoboljom može biti znak zaraznog ali i neinfektivnog stanja. 

Neke bolesti mogu biti blage, kao što je obična prehlada. Druge mogu biti ozbiljne, ili čak opasne po život, kao što su meningitis ili apsces mozga.

Meningitis

Meningitis je zapaljenje moždanih ovojnica, zaštitnih membrana oko mozga i kičmene moždine. Meningitis je obično uzrokovan virusima ili bakterijama, ali može biti uzrokovan i nekim lekovima ili bolestima.

Iako bilo koji tip meningitisa može biti ozbiljan, virusni meningitis ima tendenciju da bude manje ozbiljan od bakterijskog meningitisa. U nekim slučajevima, bakterijski meningitis može dovesti do kome ili smrti, tako da zahteva hitnu medicinsku negu.

Simptomi meningitisa mogu uključivati jaku glavobolju, visoku temperaturu i ukočenost vrata. Kod bakterijskog meningitisa, važno je odmah započeti terapiju antibioticima kako bi se sprečile komplikacije opasne po život.

Encefalitis

Encefalitis je sličan meningitisu, ali ključna razlika je u tome što encefalitis uzrokuje da ljudi imaju abnormalnosti u funkciji mozga.

Encefalitis je ozbiljna, po život opasna bolest kojoj je potrebna hitna medicinska pomoć. Blagi slučajevi obično traju kratko, ali teški slučajevi dovode do smrti kod oko 10% pacijenata.

Pored temeperature i glavobolje, simptomi encefalitisa su: bol u zglobovima, slabost mišića, ukočen vrat, mučnina, konfuzija, osetljivost na svetlost, poteškoće u govoru, itd.

Lečenje zavisi od vrste encefalitisa koji imate. Ako je u pitanju bakterijska infekcija, treba korisititi antibiotike. Za virusne infekcije mogu se daju antivirusni lekovi.

Druge terapije mogu zavisiti od težine bolesti. Steroidi se mogu davati za smanjenje otoka i moždanog pritiska.

Prehlada ili grip

Oba stanja su uzrokovana virusima koji se lako prenose sa osobe na osobu.

Grip može izazvati blage simptome ili tešku bolest. U nekim slučajevima, može biti dovoljno ozbiljno da bude opasno po život, posebno za osobe starije od 65 godina, osobe sa hroničnim bolestima i novorođenčadi.

Simptomi gripa su jeza, kašalj, zapušen nos, bolovi u mišićima, umor i moguća dijareja i povraćanje. 

Kada ste prehlađeni, simptomi mogu biti slični gripu. Temperatura i glavobolja su mogući, ali ređe kod prehlade nego kod gripa.

Često je najbolji način lečenja i za prehladu i za grip je ostati kod kuće, puno se odmarati i piti puno tečnosti. Lekovi bez recepta kao što su acetaminofen i ibuprofen takođe mogu pomoći kod glavobolje i temperature.

Ako imate grip, vaš lekar će možda moći da vam prepiše antivirusne lekove. Ovo može smanjiti vreme koje ste bolesni za nekoliko dana i smanjiti šanse za komplikacije.

Apsces mozga

Apsces mozga je stanje opasno po život gde se tečnost nakuplja u mozgu. Lečenje može uključivati lekove ili operaciju.

Simptomi apscesa mozga mogu ličiti na simptome meningitisa ili encefalitisa. 

Sinusa infekcija

Infekcija sinusa može izazvati osetljivost i otok lica zajedno sa glavoboljom i temperaturom. Vaš lekar će verovatno propisati antibiotike za bakterijski sinusitis.

Ako vam je dijagnostikovana infekcija sinusa, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom ako temperatura i dalje traje dok uzimate antibiotike.

Toplotni udar

Toplotni udar je najteži oblik bolesti uzrokovane toplotom. To se dešava kada se vaše telo pregreje na preko 40 C i niste u mogućnosti da se znojite dovoljno da ohladite svoje telo. Može biti opasno po život i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) uzrokuje bol, ukočenost i otok u zglobovima. To je autoimuna bolest, što znači da se dešava kada imuni sistem napadne sopstvena tkiva tela. U nekim slučajevima može izazvati groznicu i glavobolju.

RA može povremeno da izazove blagu temperaturu, obično između 37 i 38 stepeni C. Takođe može da izazove glavobolje, posebno ako utiče na vratnu kičmu.

Lečenje RA obično uključuje antireumatske lekove koji modifikuju bolest.. Oni mogu usporiti njegovo napredovanje modifikovanjem vašeg imunog sistema. 

HIV ili AIDS

Ako se HIV ne leči, može dovesti do AIDS-a (sindrom stečene imunodeficijencije). SIDA je poslednja faza HIV infekcije u kojoj je imuni sistem ozbiljno oštećen.

Rani HIV ili SIDA može izazvati mnogo različitih simptoma. Glavobolja i groznica su mogući simptomi oba.

Simptomi rane HIV infekcije mogu se javiti dve do četiri nedelje nakon izlaganja virusu. Procenjuje se da ovi rani simptomi utiču na 50% do 90% zaraženih.

Ako se HIV ne leči, on slabi vaš imuni sistem i može dovesti do side. U ovoj fazi, veća je verovatnoća da ćete razviti „oportunističke infekcije“, teške bolesti sa kojima vaše telo ne može da se izbori. U zavisnosti od infekcije, simptomi mogu uključivati groznicu, kratak dah, zamagljen vid i gubitak težine.

Lupus

Lupus je autoimuna bolest koja izaziva otok i bol u celom telu. Vaši simptomi ponekad mogu biti minimalni, a ponekad se rasplamsati, odjednom postajući ozbiljniji.

Glavobolje, posebno migrene, uobičajeni su simptom za ljude sa lupusom. Slaba temperatura se često javlja pre pojave lupusa.

Ne postoji lek za lupus, ali su dostupne različite vrste lekova za lečenje simptoma i lečenje bolesti. Neki lekovi mogu pomoći u lečenju otoka i bolova. Drugi pomažu u sprečavanju imunog sistema da napadne tkiva u telu.

Kada posetiti doktora?

Ako imate groznicu i glavobolju, možda ćete morati da potražite medicinsku negu da biste utvrdili uzrok..

Odmah idite kod lekara ako osetite nešto od sledećeg:

• Teška glavobolja
• Glavobolja koja ne nestaje uz lekove
• Groznica preko 103 stepena F
• Groznica i/ili glavobolja koja je uporna
• Glavobolja i groznica koje se pogoršavaju umesto da se poboljšavaju
• Glavobolje i groznica koje se javljaju češće nego obično

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako imate temperaturu i glavobolju zajedno sa:

• Ukočenim ili bolnim vratom
• Osipom
• Povraćanjem
• Konfuzijom
• Nesvesticom
• Gubitak mišićne funkcije
• Poteškoće u govoru ili kretanju

Takođe bi trebalo da odete u hitnu pomoć zbog izuzetno bolnih glavobolja koje se javljaju iznenada. Neke od njih se mogu se javiti zbog problema sa krvnim sudovima u mozgu. Ovo može uključivati moždani udar ili aneurizmu mozga.

Zakažite pregled kod svog doktora ako imate bilo kakva pitanja o tome šta bi moglo da izazove vašu glavobolju i temperaturu. Obavestite ih ako imate nove ili zabrinjavajuće simptome, ili ako su uporni ili se pogoršavaju. Potražite hitnu pomoć za sve teške simptome.