filteri close
Objavljeno: 02.03.2022. Image source: Foto: Pexel/Alexander Dummer
300x600

Studija koja je uključivala više od 500.000 dece otkrila je da gojaznost povećava rizik od astme do 29%.

Gojaznost je glavni uzrok dečje astme koji se može sprečiti, kako zaključuju autori studije.

Istraživanje je koristilo podatke od 507.496 dece uzrasta od 2 do 17 godina bez astme na početku istraživanja, koja su praćena u proseku 4 godine.  Incidencija astme je beležena na osnovu najmanje dve posete lekaru sa zabeleženom dijagnozom astme i najmanje jednim receptom za inhalator.

Oni koji su klasifikovani kao gojazni imali su 17% veći rizik, a oni klasifikovani kao prekomerno gojazni imali su 26% veći rizik od incidencije astme, u poređenju sa decom zdrave telesne težine. Rizik od astme potvrđene spirometrijom nije značajno povećan kod dece sa povišenom težinom, ali je povećan za 29% kod prekomerno gojazne dece.

Gojaznost kod dece uopšte ne mora biti naivna, na ovo treba obratiti pažnju

Istraživači su objasnili da je gojaznost i ranije bila povezana sa incidencijom astme kod odraslih, ali je odnos kod dece bio manje jasan.

Sve u svemu, rekli su da bi smanjenje pojave gojaznosti u detinjstvu značajno smanjilo pojavu astme kod dece i da bi se 10% svih slučajeva astme moglo izbeći.

Stoga  predlažu da uspešne intervencije koje smanjuju pedijatrijsku gojaznost moraju biti glavni prioritet javnog zdravlja kako bi se poboljšao kvalitet života dece i smanjio doprinos gojaznosti pedijatrijskoj astmi.