filteri close
Objavljeno: 18.12.2023. Image source: Pexels
300x600

Veliki uspeh programa medicinski pomognute oplodnje i druge pomoći kod reprodukcije

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj tokom ove godine urađeno je preko 500 ciklusa medicinski pomognute oplodnje, rekao je prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike u Višegradskoj.

Pored toga, urađeno je preko 65 zamrzavanja embriona, a u taj broj spadaju i embrioni iz donacija.

Takođe, urađeno je 50 embriotransfera od zamrznutih embriona, a procenat uspešnosti od 35 odsto je iznad svetskih standarda i na to su stručnjaci u Klinici veoma ponosni, naglašava profesor.

Kako HPV infekcija utiče na trudnoću?

"Onkofertilitet se od maja meseca takođe finansirano od strane države. Dakle, zamrzavanje ćelija i oocita, spermatozoida od pacijenata koji su oboleli od malignih bolesti, kojima treba ukloniti reproduktivne organe ili kojima je ugroženo kvalitetnih ćelija. Kod nas smo imali 37 ovakvih zamrzavanja", rekao je doktor za RTS.

Jedan od velikih pomaka na ovom polju je i to što se Srbija uključila u program donacija reproduktivnog materijala.

Saznajte sve o amniocentezi: Kako se izvodi, kada je potrebna i koje su moguće komplikacije!

"Mi smo uradili kod nas neka 33 ciklusa, od 80 ćelija koje smo naručili, više smo naručili spermatozoida nego oocita, takvi su nam pacijenti. Imamo šest trudnoća, šest nalaza potvrde trudnoće još uvek čekamo, tako da biće ih još, a veoma skoro očekujemo i prvu bebu i porođaj prve bebe iz doniranih ćelija iz inostranstva", navodi prof. dr Aleksandar Stefanović.