filteri close
Objavljeno: 19.08.2019. Image source: Anshu A on Unsplash
300x600

Naučno je dokazano da čaj i jabuke doprinose zdravlju

Konzumiranje proizvoda bogatih flavonoidima (klasa biljnih sekundarnih metabolita, nekada su se nazivali „vitamin P“), kao što su jabuke i čaj, štite telo od raka i srčanih bolesti, naročito kod pušača i alkoholičara – zaključak je studije Univerziteta Edith Cowan (ECU).

Istraživači sa Fakulteta za medicinu i zdravlje ECU analizirali su podatke „kohorte“ (istraživanje  ljudi koje povezuje neko zajedničko iskustvo) zvane Danska ishrana, kancer i zdravlje, koja je ispitivala ishranu 53.048 stanovnika Danske tokom 23 godine.

Ova studija pokazala je da su ljudi koji redovno konzumiraju umerene do velike količine hrane bogate flavonoidima manje skloni umiranju od raka ili srčanih bolesti.

Glavna istražiteljka, doktorka Nicola Bondonno rekla je da studija jeste pronašla da oni koji konzumiraju flavonoide su u manjem riziku, a pogotovo među onima koji pate od hroničnih stanja kao što su pušenje ili pijenje više od dve jedinice pića dnevno.

„Ovi nalazi su važni jer naglašavaju potencijal da se spreče rak i bolesti srca tako što se ljudi ohrabruju da konzumiraju hranu bogatu flavonoidima, pogotovo među ljudima koji pate od hroničnih bolesti. Ali, isto tako je važno primetiti da konzumiranje flavonoida nije protivteža povećanom riziku od smrti izazvane pušenjem ili alkoholom. Daleko najbolja stvar kojui možete da uradite za svoje zdravlje je da ostavite pušenje i smanjite alkohol“, rekla je ona, uz važan dodatak:

Znamo da je ovakva promena životnog stila vrlo izazovna i teška, tako da je ohrabrivanje ljudi da konzumiraju flavonoide možda nov način da se malo umanji rizik, dok u isto vreme predstavlja način da se ljudi približe ideji ostavljanja alkohola ili duvana“.

Koliko je dakle flavonoida dovoljno?

Korisnici koji su konzumirali oko 500 miligrama ukupnih flavonoida dnevno imali su najmanji rizik od raka ili bolesti srca.

Treba reći da je važno da se konzumiraju različite vrste flavonoidnih jedinjenja, koja se nalaze u različitim biljnim hranama ili pićima. Lako je to postići u ishrani: šolja čaja, jedna jabuka, jedna pomorandža, 100 grama borovnice ili 100 grama brokolija donele bi dovoljnih 500 miligrama dnevno i to iz širokog spektra različitih flavonoida.

Doktorka Bondonno rekla je da je definitivno uspostavljena veza između konzumiranja ove supstance i smanjenog rizika, ali je istakla da je tačna priroda ove veze verovatno višestruka, odnosno da nema samo jedan uzrok.

„Konzumiranje alkohola i pušenje povećava upalu i štetu nanetu krvnim sudovima, što sve može da poveća rizik od raznih bolesti. Flavonoidi su pokazali da imaju antiinflamatorno dejstvo i da popravljaju funkcije krvnih sudova, što može objasniti zašto su povezani sa manjim rizikom od bolesti srca i raka“, rekla je ona.

Dakle, čaj i jabuke su stvarno zdravi, a sada znamo i koliko. Važno je napomenuti ovde da se piće „čaj“ ovde odnosi samo na ono što mi nazivamo crni, beli ili zeleni čaj, odnosno napitaka napravljenih od biljke čaj. To se ne odnosi na kod nas popularne čajeve od, na primer, kamilice, nane ili slično.