Još jedan odličan razlog da se kontroliše šećer - umanjuje rizik od Alchajmerove bolesti
Znalo se i ranije da loš nivo šećera podiže nivo rizika, a sada znamo i zašto
Naučnici su nam ponudili još jedan razlog da kontrolišemo šećer u krvi: jer bi to moglo da pomogne u smanjivanju rizika od Alchajmerove bolesti.
„Postoji mnogo razloga da se kontroliše šećer u krvi, a ovo je svakako jedan od njih“, rekao je doktor David Holtzman, predsednik neurologije na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.
On je bio moderator na nedeljnom panelu američkog Društva za neuronauku, koje je imalo sastanak u Čikagu i na kome su predstavljena nova istraživanja, koja su uspostavila vezu između Alchajmera i dijabetesa.
Rizik od demencije je oko dva puta veći kod ljudi sa dijabetesom ili metaboličkim sindromom, ali ono što do sada nismo znali je šta je ta veza. Jedna od mogućnosti je način na koji mozak metabolizuje šećer. Ispostavilo se da ljudi čija tela proizvode protein ApoE2 imaju manje šanse da dobiju Alchajmerovu bolest.
MCI: Naučnici utvrdili propust dosadašnjih testova
Ranija istraživanja su pokazala da ovi ljudi imaju manje šanse da razviju plakove u mozgu koji se povezuju sa ovom bolešću. Profesorka Liqin Zhao sa Univerziteta Kanzas testirala je kako ApoE2 utiče na glikolizu, odnosno jedan deo procesa kojim moždane ćelije pretvaraju šećer u energiju.
Njeno istraživanje pokazalo je da glikoliza pomaže komunikaciji moždanih ćelija, koje se tako rešavaju toksina povezivanih sa Alchajmerovom bolesti.
Osim toga, visoki i niski nivoi šećera ometaju san, a nedostatak sna i loše spavanje su poznati faktor za Alchajmerovu bolest. To znači da bi održavanje normalnog nivoa šećera pomoglo pacijentima da poprave san i tako uspore progresiju bolesti.