filteri close
Objavljeno: 17.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya
300x600

Bol u kuku je čest problem, koji pogađa oko 10% opšte populacije. Najčešći uzrok bola u kuku je artritis. Osteoartritis je posebno čest kod starijih osoba zbog prirodne degeneracije zglobova koja dolazi sa starenjem. Međutim, bol u kuku može biti i simptom raka kostiju i raznih drugih stanja.

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja bolova u kuku uključuju starost, genetiku, gojaznost, pol, svakodnevne profesionalne aktivnosti i povrede. Iako je starost glavni faktor, bol u kuku je takođe čest kod mladih i sportista zbog stresa i opterećenja na zglob kuka usled fizičke aktivnosti.

Kada se javlja kod mladih ljudi, bol u kuku može ukazivati na određene vrste raka kostiju koji su češći kod tinejdžera. Stoga je važno prepoznati znakove kako biste osigurali ranu dijagnozu i lečenje.

Koja vrsta raka kostiju pogađa kukove?

Bol u kuku može biti simptom hondrosarkoma, vrste primarnog raka kostiju koji obično počinje u ćelijama hrskavice. Najčešće zahvaćene ćelije hrskavice su karlica, butine, kolena i ruke. 

Hondrosarkom čini 20% svih karcinoma kostiju. Ovaj rak kosiju je češći kod odraslih i obično se javlja kod ljudi starijih od 40 godina. Muškarci su podjednako skloni da obole od hondrosarkoma kao i žene.

Tačan uzrok raka kostiju nije u potpunosti shvaćen, ali se veruje da se razvija iz promena u DNK koštanih ćelija. Drugi faktori rizika uključuju starost i dijagnozu drugih poremećaja kostiju, uključujući Maffucci sindrom i Ollierovu bolest.

Ostali simptomi raka kostiju na koje treba obratiti pažnju

Simptomi hondrosarkoma mogu varirati u zavisnosti od lokacije i stadijuma raka. Bol je čest simptom hondrosarkoma. Bol se može pogoršati noću, možda se neće poboljšati ni nakon dužeg odmora i može se postepeno pogoršavati tokom vremena. Izvesna slabost i/ili ograničenje pokreta, takođe, može biti prisutna u zahvaćenoj kosti. Možete primetiti veliku kvržicu i osetiti pritisak oko mase. Drugi mogući simptomi uključuju slabost ili probleme sa kontrolom bešike i creva, ako tumor gura kičmenu moždinu.

Uopšteno govoreći, važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti posledica i drugih uzroka, tako da je od suštinskog značaja da posetite lekara radi pravilne dijagnoze ako ove simptome stalno doživljavate. Takođe je važno napomenuti da simptomi možda neće biti prisutni u ranim stadijumima hondrosarkoma.

Drugi kanceri koji imaju bol u kuku kao simptom

Bol u kuku može biti simptom raka prostate, koji takođe može izazvati bol ili nelagodnost u butini ili donjem delu leđa pošto se može proširiti na kosti. Rak prostate obično počinje u prostati, maloj žlezdi u muškom reproduktivnom sistemu.

Rak jajnika, takođe, ima bol u kuku kao simptom. Ova vrsta raka obično počinje u jajnicima, reproduktivnim organima kod žena. Ostali simptomi raka jajnika su nadimanje, bol u leđima, brz osećaj sitosti, umor i promene u pokretu creva.

Drugi kanceri koji mogu imati bol u kuku kao simptom au metastatski rak, koji se može proširiti na kosti i uzrokovati bol u kuku ili drugim područjima, i leukemiju, što je rak belih krvnih zrnca u koštanoj srži.

Drugi mogući uzroci bolova u kuku

Kao što je pomenuto, bol u kuku takođe može biti izazvan i nizom drugih stanja, od kojih su neka češća od drugih. Jedan od uobičajenih uzroka bola u kuku je osteoartritis kuka. Ovo je degenerativno stanje koje uzrokuje lomljenje hrskavice u zglobu kuka, što dovodi do bola i ukočenosti. Osteoartritis je češći kod starijih osoba i može biti uzrokovan habanjem zgloba tokom vremena.

Zglob vam često krcka? Ne ignorišite ovaj simptom, jer može dovesti do OZBILJNIH komplikacija!

Burzitis je još jedan mogući uzrok bola u kuku koji je uzrokovan upalom burze, vrećice ispunjene tečnošću koja ublažava zglob. Burzitis može biti uzrokovan preopterećenjem ili povredom, koja obično utiče na zglob kuka.

Drugi mogući uzroci bola u kuku uključuju išijas i sindrom škljocanja kuka. Išijas je stanje koje uzrokuje bol, peckanje i utrnulost u nozi i kuku zbog kompresije išijadičnog nerva. S druge strane, sindrom škljocanja kuka je uzrokovan pucanjem tetiva ili drugog tkiva preko zgloba kuka. Može izazvati osećaj škljocanja ili puckanja, kao i bol i slabost u kuku.

Kada posetiti doktora zbog bolova u kuku?

Važno je da posetite lekara ako imate hronični bol u kuku, ili ako je bol jak ili praćen drugim simptomima. Neki od znakova koji mogu ukazivati na potrebu da se obratite lekaru zbog bolova u kuku uključuju uporni jak bol i bol koji vas sprečava da obavljate svakodnevne aktivnosti. Takođe, ako je bol praćena temperaturom, infekcijom, deformacijom zglobova ili drugim sistemskim simptomima, neophodna je poseta lekaru.

Vaš lekar će možda morati da obavi fizički pregled i može naručiti snimak kukova, kao što su rendgen, MRI ili CT skeniranje, kako bi bolje pogledao zglob kuka. Može vas pitati o vašim simptomima i istoriji bolesti i obaviti fizički pregled kako bi procenili vaš zglob kuka. Vaš lekar vas može uputiti kod specijaliste, kao što je ortoped ili reumatolog, ako sumnjaju na specifično stanje ili ako je vaš slučaj posebno složen.