filteri close
Objavljeno: 10.02.2021. Image source: Pixabay/Stas_F
300x600

Postoje situacije kada su oboje raspoloženi i voljni, ali bi ipak trebalo da se suzdrže

Seks je sastavni deo života skoro svih odraslih ljudi. On je zdrav, zabavan, ima brojn emotivne i fizičke dobrobiti, a i pomoću njega se razmnožavamo.

Ipak, postoje situacije u kojima je seks bolje izbegavati, čak i ako su partneri raspoloženi i voljni za njega.

Ginekolog Heder Rupi kaže da joj pacijentkinje često postavljaju pitanje postoje li situacije u kojima seks nije poželjan.

Ako ste u dilemi, najbolje je da pitate svog lekara za konkretnu situaciju, ali evo u kojim slučajevima je bolje da odložite vođenje ljubavi za neki drugi put.

7 razloga zbog kojih žene mogu imati tragove krvi nakon seksa

Pre Papa-testa

Sperema može učiniti Papa-test manje osetljivim, zbog čega ginekolog savetuje da se uzdržite od seksa dan uoči pregleda.

Iznenadno vaginalno krvarenje ili bol

Ovde nije reč o menstrualnom krvarenju, već o iznenadnom, neobjašnjivom. Tačkice ili tragovi krvi na donjem vešu, kao i bol, mogu da se jave tokom ovulacije, ali ako bol traje duže ili krvarite obilnije, da nije reč samo o tragovima krvi, trebalo bi da odete kod lekara.

Da li je to ljubav ili seksualna privlačnost? Evo kako da napravite razliku

Komplikacije u trudnoći

Većinu trudnica zanima da li je seks u trudnoći dozvoljen, a ginekolozi su oko toga saglasni – ukoliko je trudnoća regularna, seksualni odnosi neće naškoditi plodu.

Međutim, ukoliko je reč o komplikovanijoj trudnoći ili primetite krvarenje, bol, napravite pauzu u spavaćoj sobi i idite kod lekara jer komplikacije u trudnoći mogu da se pogoršaju seksom.

"Zeleno blago" za lakši i lepši ljubavni život

Neko vreme posle porođaja

Teško da je bilo kojoj ženi do seksa tri dana posle porođaja, ali ginekolozi to ipak napominju za svaki slučaj – posle carskog ili vaginalnog porođaja ne bi trebalo da imate seksualne odnose barem do prve ginekološke kontrole, kada će lekar proveriti da li sve zarasta kako treba.

Vežbanje kao stalni i vrlo prirodni afrodizijak

U slučaju infekcije

Kada imate bilo kakve simptome infekcije, poput vaginalnog sekreta neuobičajenog mirisa, svraba ili peckanja "tamo dole", bilo bi pametno da se uzdržite od seksa i odete kod lekara. Ne samo što seksualni odnos može da bude bolan ako imate infekciju, već infekcija može da se proširi, a ukoliko je zarazna, postoji rizik da je prenesete i partneru.