filteri close
Objavljeno: 09.02.2021. Image source: Foto: Pixabay/sasint
300x600

Možda vam treba samo više lubrikanta a možda je to znak i nečeg ozbiljnijeg.

U osnovi, seks je razmena telesnih tečnosti. Ali postoji jedna tečnost koju ne želite da vidite na čaršavima kada ste goli - a to je krv. Dobra vest: Postkoitalno krvarenje, kako se zvanično naziva krvarenje ili uočavanje tragova krvi nakon odnosa, može biti neugodno i zabrinjavajuće. Ali nije uvek razlog da se odmah izbezumite.

Mala količina je normalna i u redu ako se dogodi jednom ili u retkim prilikama. Ali ako se to dogodi više puta, vreme je da se obratite lekaru. Većina uzroka nije opasna, ali ima I nekoliko opasnih.

Ako primetite crvene mrlje na čaršafu, donjem vešu ili između nogu dok se oblačite, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom da biste utvrdili šta je uzrok takvih problema.

1. Neželjeni efekat kontracepcije

Jedna od glavnih pogodnosti hormonske kontrole rađanja je njegova sposobnost da reguliše vaš ciklus. Ali bilo koja vrsta hormonske kontracepcije može dovesti do pojave mrlja nakon odnosa. Obično kada započnete novu pilulu, može proći nekoliko meseci da se vaše telo prilagodi.

Međutim, hormonska kontracepcija može povremeno da izazove značajnu atrofiju ili isušivanje vagine, i kao rezultat toga odnos može da izazove sitne povrede usled trenja i krvarenje. Ako mislite da vaša kontracepcija stoji iza vaših postseksualnih kapi krvi , vaš ginekolog vam može pomoći da pronađete bolje opcije.

2. Imate seksualno prenosivu infekciju

Seksualno prenosive infekcije mogu izazvati mnoge simptome, a postseksualno krvarenje je definitivno jedan od njih - posebno ako infekcija dovede do upale grlića materice, zvane cervicitis. Veoma iritirani grlić materice može krvariti usled trenja.

Da li je moguće da imamo polno prenosivu bolest a da ne znamo?

Seksualno prenosive infekcije poput hlamidije, gonoreje i trihomonijaze mogu rezultirati cervicitisom, pa svako uočavanje može biti uzrokovano nekom od ovih čestih infekcija. Većina žena nema simptome polno prenosivih bolesti, zbog čega je važno potražiti lečenje kada imate simptome poput abnormalnog krvarenja.

3. Kriv je polip endometrijuma

Ovo zvuči strašnije nego što jeste. Polipi su poput suznih kapljica tkiva koje se stvaraju u reproduktivnom traktu na grliću materice ili unutar materice. Benigni su, a mogu se kretati u veličini od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. 

Polipi se mogu spustiti sa grlića materice u vaginu, gde ih mogu dodirnuti ili udariti tokom seksa. Imaju mnogo krvnih sudova koji ih hrane i mogu krvariti, tako da ćete videti male količine krvi nakon odnosa.

Vredi napomenuti da su polipi češći kod starijih žena, uglavnom starijih od 40 godina. Ako sumnjate da je polip kriv za bilo koju krv koju vidite nakon seksa, vaš lekar vam može dijagnostikovati i predložiti način ukljanjanja.

4. Suvoća vagine izazva krvarenje

Ako tokom seksa niste dovoljno vlažni, postoji šansa da krvarite - sve to trenje od prodora može da pocepa osetljiva vaginalna tkiva. Naravno, ovo bi očigledno bilo bolno iskustvo. Vaš lekar može da razgovara s vama o opcijama koje uključuju lubrikante, hidratantne kreme i vaginalni estrogen, u zavisnosti od uzroka suvoće.

Ali obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom, umesto da to sami dijagnostikujete i lečite. Neki od proizvoda mogu pogoršati simptome. Osim toga, ta suvoća može biti povezana sa osnovnim problemom, poput vaše hormonske kontrole rađanja.

5. Imate bakterijsku vaginozu ili gljivičnu infekciju 

Ove dve infekcije su tako česte; procenjuje se da će tri od četiri žene dobiti bar jednu od njih u životu. Bilo koja vrsta infekcije može izazvati upalu i iritaciju, što može rezultirati krvarenjem.

Međutim, krvarenje nije najčešći simptom kod bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije. Tipično ih karakterišu promene u boji ili mirisu vaginalnog pražnjenja, kao i neugodnost u vagini poput dugotrajnog svraba. Ali ako je grlić materice zaražen i upali se (tzv. cervicitis), moglo bi doći do nekih malih količina krvi nakon seksa usled trenja.

6. To je znak mioma

Vaša materica se sastoji od žlezdanog i mišićnog tkiva, a fibroid je benigni prekomerni rast tog mišićnog tkiva. Miom može biti mala poput zrna graška ili veći od grejpa i obično raste iz zida materice na stabljici. Više od 75% žena će imati miome u nekom periodu reproduktivnih godina. Većina žena, međutim, nikada neće ni znati da li je ima. A ako se nekom dijagnostikuje, najčešće nije potrebno lečenje.

Svaka četvrta žena ima miom: Proverite da li ste među njima

Problemi mogu nastati ako miom postane prevelik. Ako se to dogodi, vaš lekar će možda želeti da razgovara o mogućnostima lečenja, poput operativnog uklanjanja. Pozicija mioma, takođe, igra ulogu u pokretanju krvarenja. Miomi mogu izazvati krvarenje kada su  delimično ili celi u materničnoj šupljini. 

7. Možda imate rak grlića materice

Rak grlića materice je retkost kod žena koje redovno rade Papa testove. Krvarenje tokom seksa je glavni simptom raka grlića materice. Krvarenje je obično lako i bezbolno. To je zbog vaskularne prirode raka grlića materice i zbog toga što trenjem može da se iziritira tkivo i izazove krvarenje. 

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE

Ako imate uporno imate abnormalno krvarenje, obavezno obavestite svog ginekologa. Želeće da pregleda vaš grlić materice i postaraće se da budete testirani na Papa i HPV. Sigurno zvuči  zastrašujuće. Ali budite sigurni i dajte lekaru priliku da to zvanično isključi kao mogući uzrok.