filteri close
Objavljeno: 10.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/stevepb
300x600

Možda ne razmišljate često o njima, ali vaši bubrezi neprestano rade i filtriraju vašu krv. Uz sav taj posao koji obavljaju, verovatno ćete se zapitati da li postoje dodatni koraci koje možete preduzeti da biste ih održali zdravim.

Bubrezi filtriraju krv i iz nje izbacuju ove toksične produkte koji se potom izlučuju urinom. Ova filtracija održava telo uravnoteženim i pomaže u upravljanju nivoom šećera u krvi, kiselinom, krvnim pritiskom, apsorpcijom kalcijuma i proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca. Međutim, ako se pojave problemi sa bubrezima, svi ovi procesi mogu biti pogođeni. Kamen u bubregu je uobičajen problem sa bubrezima, ali postoje načini da se spreči.

Šta sve izaziva peckanje i bol pri mokrenju i kako se leči?

Kamen u bubregu su male čvrste mase koje se formiraju od supstanci u urinu. Najčešći tip bubrežnog kamena se formira od kombinacije kalcijuma i oksalata. Jednom formirani, kamen se može izazvati krvarenje i blokade u vašem urinarnom sistemu. Kada se to dogodi, bilo da je kamen veličine zrna peska ili loptice za golf, može izazvati ekstremnu bol. Kamen može na kraju biti ispran kroz sistem, ali može prouzrokovati štetu na izlazu. Ako ne izađe sam, možda će biti potrebna operacija da se ukloni. Postoji li način da se spreči ovo bolno i opasno stanje?

Prevencija kamena u bubregu

Svaki deseti čovek će verovatno dobiti kamen u bubregu tokom života. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti da smanjite rizik. Primarni način je da ostanete dobro hidrirani svaki dan. Za pravilnu hidrataciju preporučuje se pijenje vode. Adekvatna tečnost može pomoći u uklanjanju svih naslaga pre nego što formiraju čvrst kamen. Ograničavanje soli je još jedan značajan način da poboljšate svoje šanse da izbegnete kamen u bubregu. Konačno, neke namirnice sadrže oksalate koji se mogu izbegavati kako bi se sprečilo stvaranje kamenja, kao što su spanać, orasi, cvekla i čokolada.

Mogu li energetski napici izazvati kamenje u bubregu?

Kaže se da razne prirodne supstance pomažu bubrezima, ali ne rade sve na prevenciji pojave kamenja. Limun je izuzetak. Limun je voće koje sadrži visoku koncentraciju citrata, koji prirodno sprečava stvaranje kamena u bubregu. Pijenje limunovog soka je pokazalo značajno smanjenje formiranja kamena u bubregu u jednoj naučnoj studiji. Srećom, limunov sok je prijatnog ukusa i može se uživati razblažen u vodi ili limunadi.