filteri close
Objavljeno: 03.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/LaChrome
300x600

Postoji mnogo potencijalnih rizika povezanih sa čestim konzumiranjem energetskih napitaka. 

Iako je svaki proizvod drugačiji, energetska pića obično sadrže sastojke kao što su kofein, šećer, natrijum i taurin. Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma može povećati rizik od razvoja kamena u bubregu, a mnoga energetska pića sadrže mnogo natrijuma. Rizik možete smanjiti tako što ćete svakodnevno piti puno vode i smanjiti unos u energetskih pića.

Energetska pića sadrže i visok nivo kofeina, koji može delovati kao diuretik i izazvati pojačano mokrenje. To može dovesti do dehidracije, što zauzvrat može dovesti do stvaranja kamena u bubregu. Pored toga, mnoga energetska pića sadrže velike količine šećera, što takođe može doprineti dehidraciji i stvaranju kamena u bubregu.

Uzroci i lečenje kamena u bubregu

Kamen u bubregu je jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Postoji nekoliko različitih vrsta kamena u bubregu, ali najčešći tip se sastoji od kristala kalcijum oksalata. Kamen u bubregu se razvija kada postoji neravnoteža u normalnom nivou vode, soli i minerala u urinu. Ovo se može desiti kada ima previše minerala u urinu ili nema dovoljno vode da ih razblaži.

Veća je verovatnoća da će se razviti kamen u bubregu ako imate porodičnu istoriju bolesti ili ako imate određena medicinska stanja kao što su giht ili Kronova bolest. Ostali faktori rizika uključuju gojaznost, dehidraciju ili uzimanje određenih lekova kao što su diuretici ili antacidi na bazi kalcijuma. 

9 simptoma infekcije bubrega

Postoji nekoliko različitih opcija lečenja kamena u bubregu, u zavisnosti od veličine i vrste kamena. U nekim slučajevima, kamen može sam izaći iz tela. Ako je kamen prevelik da bi mogao da prođe prirodnim putem, možda će biti potrebno da se razbije litotripsijom udarnog talasa ili ukloni hirurški. Manje kamenje se može lečiti lekovima koji pomažu da se opuste mišići u urinarnom traktu i omogućavaju da kamen lakše prođe.