filteri close
Objavljeno: 02.11.2022. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Osećate se kao da ne možete da živite bez svog balzama za usne? Nanosite li balzam za usne bez prestanka ceo dan? Želite da prekinete naviku? Dobra vest je da verovatno niste baš zavisni od balzama za usne. 

Balzami za usne zapravo ne sadrže sastojke koji izazivaju zavisnost. Često korišćenje balzama za usne je navika, a ne zavisnost. A ako su vam usne toliko ispucale da im je potrebna stalna pažnja, evo kako da navlažite usne bez upotrebe balzama.

Uprkos glasinama, balzami za usne ne sprečavaju vaša usta da stvaraju prirodnu vlagu. Međutim, neki sastojci balzama za usne mogu iritirati osetljivu kožu usana i isušiti je. Balzami za usne koji sadrže sastojke poput fenola, mentola i salicilne kiseline zapravo čine vaše usne suvljim. Tako da ih nanosite više i to postaje začarani krug. Neki mirisi i arome takođe sadrže hemikalije koje mogu da iritiraju osetljivu kožu. Ako vam ovo može predstavljati problem, zamenite svoj balzam za usne sa mirisom i voćnim ukusom u korist verzije bez mirisa.

Kako da održite usne hidriranim bez balzama za usne?

Da biste usne održali prirodno zdravim i vlažnim, izbegavajte lizanje, trljanje ili čačkanje, što može da iritira tanku, delikatnu kožu usana. Izbegavajte balzame koji izazivaju peckanje na usnama. To je znak iritacije. Isto je i sa pastom za zube. Sredstva za izbeljivanje, jake arome i stomatološki proizvodi sa cimetom mogu iritirati i isušiti usne. Pokušajte da zamenite svoju pastu za zube za blažu verziju kako biste osigurali da vaše usne ostanu vlažne tokom cele godine.

Ispolirajte usne nežnim pilingom da biste uklonili suvu kožu koja se ljušti i mrtve ćelije, a zatim nanesite kokosovo ulje, aloe veru, puter od avokada ili vazelin da sprečite dehidraciju. Napravite piling za usne mešanjem jednakih količina soli ili šećera sa medom i kokosovim uljem, utrljajte ga na usne i isperite vlažnom krpom. Takođe, pijte puno vode da ostanete hidrirani i da zaštite svoje usne. Jedno od prvih mesta gde se dehidracija pokazuje je na usnama.

Usne su vam suve i ispucale, a ne znate zašto?Ovo bi mogao da bude razlog

Ako je suv vazduh u koje boravite, koristite ovlaživač vazduha u svom domu kako biste održali usne vlažnijim. Ovlaživači takođe mogu uravnotežiti nivoe vlažnosti u vašem domu tokom zime, kada zagrevanje doma može da ukloni vlagu iz vazduha. Stavite jedan i u svoju spavaću sobu za pomoć u hidrataciji tokom noći, a ako možete imajte jedan i na radnom mestu. Ako su vam uprkos svemu usne stalno suve ili ispucale, razmislite o konsultaciji sa dermatologom.