filteri close
Objavljeno: 10.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Sigurno ste se nekad zapitali da li patite od zavisnosti od mobilnog telefona, s obzirom da shvatite da proveravate vaš telefon i kada nije neophodno, da je to prva stvar koju ujutru pogledati i poslednja koju proveravate uveče pre spavanja.

Ukoliko imate utisak da više mobilni telefon koristi vas nego vi njega, imamo par saveta.

Bitan korak biste napravili ako biste prestali da proveravate vaš mobilni telefon čim se probudite. Ukoliko krenete odmah sa proveravanjem email-a, facebook-a, instagram, whats app, viber i drugih aplikacija, najverovatnije ćete početi dan sa novostima drugih ljudi, što vam nekada može i promeniti raspoloženje i pre nego što ustanete iz kreveta.

Ne proveravajte telefon čim dobijete neko obaveštenje.Ovo bi mogao biti možda i najteži korak jer većina pogleda telefon čim stigne obaveštenje. Prema mišljenjima stručnjaka, to se dešava jer svaki put kada dobijete obaveštenje, mozak vam daje dopaminski hit (srećni hormon) od kog se postaje zavistan vremenom. Ali nažalost, zajedno sa tim dolaze i stres i anksioznost.

Dajte telefonu pauzu! Odlučite kog dana, u koje vreme i na koliko dugo ćete ostaviti telefon kod kući i prošetati sa prijateljima.

Isključite telefon kada ulazite u automobil. Niko ne može biti mislima na dva različita mesta, pa bi ovo trebalo biti pravilo broj jedan. Sve obaveze završite pre ulaska u automobil, a telefonu se posvetite tek kada iz njega izađete.

4 razloga da prestanete da koristite telefon u krevetu i kako da poboljšate kvalitet sna