filteri close
Objavljeno: 31.07.2022. Image source: Foto: Pexels/Ketut Subiyanto
300x600

Upotreba telefona dok ste u krevetu krevetu može otežati uspavljivanje i predstavlja rizik od požara. Naučite kako da ostanete bezbedni i poboljšate kvalitet vašeg sna. 

Dobar san je od vitalnog značaja za vaše kako mentalno, tako i za opšte zdravlje, a vaš telefon to može otežati. Razlozi da držite telefon van kreveta su sledeći:

1. Plavo svetlo remeti cikluse spavanja

Noćno izlaganje plavom svetlu sa telefona smanjuje nivoe melatonina, kao i dužinu faza spavanja, što vas može učiniti razdražljivim, pospanim i nesposobnim da se fokusirate sledećeg dana. 

2. Anksioznost i depresija

Osobe zavisne od upotrebe mobilnog telefona češće pokazuju simptome anksioznosti, depresije ili impulsivnosti. To bi moglo biti zato što prečesta upotreba mobilnih telefona otežala održavanje odnosa u stvarnom svetu. Međutim, loš kvalitet sna takođe može izazvati ili pogoršati anksioznost i depresiju. 

3. Telefoni stimulišu vaš um

Ne remeti san samo sjaj sa ekrana. Telefoni su bezgranični izvor informacija i stimulacije, koji mogu uzbuditi vaš um i učiniti da se osećate budnije. Ovo može otežati tonjenje u san.

I ne samo to, čini se da interaktivna priroda pametnih telefona ili uređaja – da im je potrebna aktivna kontrola – pogoršava spavanje. Pokazalo se da telefoni utiču na san više od pasivnih aktivnosti na ekranu, poput gledanja televizije. 

4. Rizik od požara ili opekotina

Iako se ovo dešava stvarno veoma retko, baterija vašeg telefona može da se zapali ili eksplodira dok je na krevetu.

Pregrejane ili zapaljene baterije mogu prouzrokovati opekotine drugog stepena. Ova vrsta opekotina izaziva bol, pojavu plikova i otok. To može biti posebno zabrinjavajuće ako spavate sa telefonom blizu glave.

Trikovi kako da poboljšate spavanje

Pošto telefoni mogu pogoršati vaš san, važno je razmisliti o tome šta možete da uradite da regulišete i upravljate njihovom upotrebom. Evo nekoliko načina na koje možete da sprečite da telefon utiče na vaš san.

• Pokušajte da ograničite vreme ispred ekrana: preporučuje se ograničavanje vremena dece ispred ekrana na 1-2 sata dnevno. Za odrasle, pokušajte da pronađete načine da generalno smanjite vreme na telefonu, računaru i/ili TV-u.

• Napravite od kreveta zonu odmora: Vaš krevet treba da bude samo za odmor ili spavanje. Uređaje i telefone držite podalje od spavaće sobe. Nikada nemojte raditi u krevetu i prestanite da koristite elektroniku najmanje 30 minuta pre spavanja.

12 namirnica koje će vam pomoći da lakše zaspite

• Podesite noćni režim rada vašeg mobilnog telefona: Ako je vaš telefon u blizini, obaveštenja i SMS-ovi tokom noći mogu da vam ometaju odmor. 

Napravite ritual: Dosledan i opuštajući ritual pre spavanja takođe može pomoći da lakše odete na spavanje. Isprobajte opuštajuću kupku, meditaciju, čitanje ili slušanje opuštajuće muzike neko vreme pre nego što se popnete u krevet. Takođe, vodite računa da vreme za spavanje bude dosledno.

Podesite osvetljenje: Jarka svetla, kao što su sijalice od 100 vati, mogu smanjiti nivoe melatonina, otežavajući uspavljivanje. Neka osvetljenje u vašoj spavaćoj sobi bude prigušenije i nižeg intenziteta.

• Isprobajte naočare koje blokiraju plavu boju: specijalizovane, zatamnjene naočare mogu da zaklone plavo svetlo koje telefoni i drugi ekrani emituju, ublažavjaući njegov efekat na proizvodnju melatonina.