filteri close
Objavljeno: 06.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/xiangying_xu
300x600

Svakodnevni stres i odgovornost mogu dovesti do toga da vaš um bude preopterećen kada je vreme za spavanje, uzrokujući nesanicu ili poremećaje u vašem obrascu spavanja. Iako može izgledati kao nemoguć zadatak utonuti u dubok san, to ne mora biti tako.

Ono što jedete (i ono što ne jedete) može imati direktan uticaj na kvalitet vašeg sna - bilo da vam pomogne da zadremate, ili da vas drži budnim do ranih jutarnjih sati. Fokusirajući se na specifične vitamine i hranljive materije koje se nalaze u hrani, možete poboljšati kvalitet vašeg sna.

Batat

Ispecite čips od batata za večernju užinu. On sadrži kalcijum, magnezijum i kalijum koji su odlični za opuštanje i bolji san. Jednostavno isecite slatki krompir, pospite ga solju i biberom i pecite dok ne postane hrskav.

Bademi

Dodavanje badema u večernji smuti ili jednostavno žvakanje šake ovih hranljivih orašastih plodova daće vam dozu magnezijuma i triptofana, koji pomažu da opustite mišiće i nervni sistem.

Humus

Još jedan sjajan izvor triptofana, humus se može jesti kao podnevna užina kako biste poboljšali svoje šanse da zadremate na kraju dana. Triptofan pomaže u proizvodnji aminokiselina koje izazivaju san koje pomažu u smanjenju poremećaja sna i ne mora se nužno konzumirati neposredno pre spavanja.

Manjak sna je loš iz mnogo razloga, otkriveno i da doprinosi gojaznosti

Orasi

Kao i bademi, i orasi sadrže triptofan, a pored toga su prirodni izvor melatonina. Grickanje šake oraha može pomoći u regulisanju unutrašnjeg  sata koji diktira vaše cikluse spavanja i buđenja.

Banane

Banane sadrže vitamin B6, kalijum i magnezijum koji su odlična kombinacija kada je u pitanju bolji san. Vitamin B6 je super vitamin za dremanje jer pomaže u pretvaranju triptofana u serotonin i potreban je za stvaranje melatonina, koji pomaže u povećanju osećaja opuštenosti.

Sir i mlečni proizvodi

Sadržaj kalcijuma u siru, mleku i jogurtu pomaže našem telu da bolje koristi i reguliše triptofan (koji se takođe nalazi u mlečnim proizvodima). Kalcijum pomaže i u opuštanju mišića i ublažavanju stresa.

Zelena salata

Uživanje u salati za večeru može pomoći kod umora jer sadrži sedativno svojstvo koje se zove laktukarijum. Salatu za spavanje možete napraviti kombinovanjem oraha, kozjeg sira, zelene salate i balzamika.

Pirinač

Kada konzumirate smeđi pirinač, nivo šećera u krvi i insulina će prirodno porasti što bi vam moglo pomoći da zaspite brže. Ovo je idealno kada jedete pirinač uveče jer će vas porast i pad nivoa šećera u krvi i insulina učiniti pospanim. Ali imajte na umu da želite da održavate ravnomerne nivoe šećera u krvi tokom dana kako ne biste imali drastične promene nivoa energije.

Zamke lošeg sna, važno je dobro spavati i zbog pluća i disajnih organa

Miso supa

Miso supa sadrži aminokiseline koje pomažu u promovisanju proizvodnje prirodnog hormona koji izaziva san, melatonina.

Riba

Ribe poput lososa i tunjevine nisu samo sjajni izvori zdravih masnih kiselina, već sadrže i vitamin B6 koji vam pomaže da stvorite serotonin i melatonin. Dakle, ne samo da pomažete u sprečavanju upale konzumiranjem masne ribe, već pomažete i sebi da bolje spavate.

Ovsena kaša

Ovsena kaša, baš kao i smeđi pirinač, stvara skok nivoa insulina kada se konzumira, što zauzvrat čini da se osećate umorno kada dođe do pada. Melatonin se takođe prirodno nalazi u ovsenim pahuljicama, tako da kada se kombinuju, melatonin i taj skok insulina mogu pomoći da brže zaspite.

Trešnje

Kada se redovno konzumiraju, trešnje pomažu u regulisanju unosa melatonina jer su bogat izvor ovog hormona koji izaziva san. Čak i ispijanje soka od trešanja može pomoći - samo budite sigurni da je sok od svežih trešnja, a ne konzerviran koktel.

Uključujući ove namirnice u svoju ishranu, možete pomoći sebi da na prirodana način regulišete svoje cikluse spavanja i buđenja i poboljšate opšti kvalitet sna. Baš kao što postoje namirnice koje mogu pomoći u poboljšanju sna, hranu koja može poremetiti vaš san takođe treba izbegavati kao što su kofein, rafinisani šećer i alkohol.