filteri close
Objavljeno: 28.08.2020. Image source: Pexels/Shane
300x600

Ovo je pogotovo važno u današnje vreme, vodite računa

Osobe koje pate od poremećaja disanja i spavanja, ne samo da žive lošije, već i pet do deset godina kraće.

Na spisku posledica su pospanost, promena raspoloženja, a na duže staze i kardio-vaskularne bolesti, dijabetes. Nade ima, jer se većina poremećaja u spavanju može sprečiti i uspešno lečiti, poručuju stručnjaci.

Spavanje predstavlja treći stub zdravlja, pored pravilne ishrane i vežbanja, i zbog toga je neophodno obratiti više pažnje na poremećaj disanja u snu.

Nemojte se uspavljivati alkoholom, to je jako loše po san!

Iako se većina poremećaja u spavanju može sprečiti i uspešno lečiti, manje od jedne trećine obolelih se obrati lekaru za pomoć, pokazuje svetska statistika.

Pulmolog dr Miodrag Vukčević istakao je da poremećaj u spavanju i poremećaj disanja u spavanju dovodi do brojnih dnevnih posledica, kao što su pospanost, promena raspoloženja, a na duže staze i do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa.

ZABLUDA je da kraći san sagoreva više kalorija

Prema rečima dr Vukčevića, u Srbiji ne postoji svest o ovom problemu.

Lečenje ovih pacijenata je trajno i podrazumeva upotrebu malog aparata koji se koristi noću.

"Naučno je dokazano da osobe koje pate od poremećaja disanja i spavanja, ne samo da žive lošije, već i pet do deset godina kraće od ostalih. Zato je važno da svako izdvoji nekoliko minuta i uradi test procene rizika kako bi na vreme dobio adekvatnu terapiju ukoliko se ustanovi poremećaj", rekao je Vukčević.

Loš san ozbiljno utiče na rad srca

Predsednik Skupštine nacionalnih udruženja za san pri Univerzitetskoj bolnici "Sahlgenska" u Švetskoj, Ludger Grote, naglasio je da nedostatak sna, vožnja u kasnim noćnim satima i brojni poremećaji spavanja često dovode do ozbiljnih saobraćajnih nesreća.

"Procenjuje se da je 30 odsto svih smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama u vezi sa pospanošću za volanom", naglasio je Grote.

Ko rano rani - prosto je zdraviji!

Mnogi i ne znaju da imaju zdravstveni problem. Od poremećaja spavanja pati više od 45 odsto populacije u svetu.

Izvor: RTS