Objavljeno: 31.03.2024.
Kako napraviti i ukrasiti tradicionalni uskršnji kolač?
Evo jednostavnog recepta za pripremu uskršnjeg kolača (kolača od kvasca) i nekoliko ideja za ukrašavanje
Sastojci:
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 7 g suvog kvasca ili 25 g svežeg kvasca
- 1 čajna kašičica soli
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 100 g maslaca ili margarina
Uputstvo:
- Pomešajte brašno, šećer i so u velikoj činiji.
- U manjoj činiji zagrejte mleko n (ne previše vruće) i otopite kvasac u njemu.
- Dodajte jaja i otopljeni maslac u smesu s mlekom i kvascem. Dobro promešajte.
- Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i ulijte smesu s mlekom, kvascem, jajima i maslacem.
- Zamesite testo dok ne postane glatko i elastično. Dodajte malo brašna ako je testo previše lepljivo ili malo mleka ako je suvo.
- Pokrijte činiju krpom i ostavite testo da se diže na toplom mjestu, dok se ne udvostruči (obično traje oko sat vremena).
- Kad se testo udvostruči, premesite . Oblikujte ga u oblik kugle ili željenog oblika.
- Stavite testo u namašćeni kalup za pečenje i ostavite ga da se diže još jednom, oko 30-45 minuta.
- Prethodno zagrejte pećnicu na 180°C.
- Pecite kolač u zagreanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne postane lepo zlatno smeđe boje.
- Kad je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi prije ukrašavanja.
ZDRAVE POSLATICE: Kolač od rogača
Ideje za ukrašavanje:
- Glazura: Pripremite jednostavnu glazuru od šećera u prahu i malo mleka. Možete dodati i malo vanile ili drugog ekstrakta za ukus.
- Šareni posip: Koristite šarene šećerne posipke ili jestive perlice kako biste ukrasili kolač.
- Obojena jaja: Dodajte obojena jaja na vrh kolača za klasičan uskrsni ukras.
- Voće: Narezano sveže voće poput jagoda, malina ili borovnica može dati svežinu i boju kolaču.
- Ukrasite kandiranim voćem
- Uskršnji motivi: Oblikujte testo u obliku zečeva, pilića ili jaja pre pečenja.