filteri close
Objavljeno: 31.03.2024. Image source: Pixabay/kaboompics
300x600

Evo jednostavnog recepta za pripremu uskršnjeg kolača (kolača od kvasca) i nekoliko ideja za ukrašavanje

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 7 g suvog kvasca ili 25 g svežeg kvasca
  • 1 čajna kašičica soli
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 100 g maslaca ili margarina

Uputstvo:

  1. Pomešajte brašno, šećer i so u velikoj činiji.
  2. U manjoj činiji zagrejte mleko n (ne previše vruće) i otopite kvasac u njemu.
  3. Dodajte jaja i otopljeni maslac u smesu s mlekom i kvascem. Dobro promešajte.
  4. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i ulijte smesu s mlekom, kvascem, jajima i maslacem.
  5. Zamesite testo dok ne postane glatko i elastično. Dodajte malo brašna ako je testo previše lepljivo ili malo mleka ako je suvo.
  6. Pokrijte činiju krpom i ostavite testo da se diže na toplom mjestu, dok se ne udvostruči (obično traje oko sat vremena).
  7. Kad se testo udvostruči, premesite . Oblikujte ga u oblik kugle ili željenog oblika.
  8. Stavite testo u namašćeni kalup za pečenje i ostavite ga da se diže još jednom, oko 30-45 minuta.
  9. Prethodno zagrejte pećnicu na 180°C.
  10. Pecite kolač u zagreanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne postane lepo zlatno smeđe boje.
  11. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi prije ukrašavanja.

ZDRAVE POSLATICE: Kolač od rogača

Ideje za ukrašavanje:

  1. Glazura: Pripremite jednostavnu glazuru od šećera u prahu i malo mleka. Možete dodati i malo vanile ili drugog ekstrakta za ukus.
  2. Šareni posip: Koristite šarene šećerne posipke ili jestive perlice kako biste ukrasili kolač.
  3. Obojena jaja: Dodajte obojena jaja na vrh kolača za klasičan uskrsni ukras.
  4. Voće: Narezano sveže voće poput jagoda, malina ili borovnica može dati svežinu i boju  kolaču.
  5. Ukrasite kandiranim voćem
  6. Uskršnji motivi: Oblikujte testo u obliku zečeva, pilića ili jaja pre pečenja.


Kolači koji se ne peku: Limun čizkejk