filteri close
Objavljeno: 06.03.2023. Image source: Foto: Pexels/Bayu Prakosa
300x600

Rođenje je čudo života, ali ne prođe uvek bez problema. 

Kada se rode, bebe moraju samostalno da dišu pomoću pluća, da vare hranu i da se otarase stolice, a imuni sistem i jetra sada rade bez podrške majke. Postoji mnogo razloga zbog kojih bi bebi mogla biti potrebna intenzivna nega nakon rođenja. Na primer, novorođenče može imati problema sa disanjem, srčanim problemima, razviti infekciju, imati nisku porođajnu težinu ili čak imati urođene mane.

Kao roditelj, odlazak na intenzivnu negu gde se vaša beba nalazi može biti teško. Emocije koje se javljaju kreću se od anksioznosti do besa, osećaja krivice i bespomoćnosti. Budite strpljivi prema sebi i tome kako se osećate, niko ne očekuje da vam nije teško u vezi sa tim. Jedna stvar koja će vam pomoći je da kontaktirate članove intenzivnog tima koji se o bebi brinu. Oni su takođe tu da vam pomognu, tako da ne oklevajte da postavljate pitanja.

Koju pomoć možete ponuditi?

Prva stvar koju možete da uradite je da ponudite podršku. Znajte da su roditelji u tom trenutku pod stresom i preopterećeni. Pitajte kako možete da im pomognete tako što ćete doneti obroke i pomoći u kućnim poslovima ili ponuditi pomoć u prevozu ili čuvanju druge dece. Važno ih je saslušati i utešiti. Možete im ponuditi da idete sa njima na razgovore sa doktorom. Može im biti teško da sve čuju i razumeju kada su pod tolikim.  Stoga bliski prijatelji i porodica ponekad mogu pomoći roditeljima da bolje zapamte šta je rečeno i razumeju šta se dešava sa njihovom bebom.

Još jedna konkretna stvar koju možete da uradite je da im pomognete da pripremite torbu koju će imati sa sobom u bolnici u koju treba staviti kremu za ruke, zdrave grickalice, jastučić za vrat, pokrivač i punjač za telefon. 

Šta treba izbegavati?

Kao prvo, pružajte podršku do granice dokle roditeljima prija. Oduprite se porivu da pitate roditelje kada se beba vraća kući ili da im garantujete da će sve biti u redu jer jednostavno ne znate. Status prevremeno rođene bebe može da se menja iz dana u dan, čak i iz sata u sat. Čak i kada je beba dobro, moraju da prebrode brojne prepreke pre nego što mogu da napuste intenzivnu negu.

Sve u svemu, većina prijatelja i porodice treba da zapamti da je ponekad najbolja podrška roditeljima čija je beba na intenzivnoj nezi da ih samo saslušaju i da im na taj način pomognu da se oslobode emocionalnog tereta koji ih tišti.

Nauka dokazala ono što svi znaju: Najbolji "lek" za većinu bebinih nevolja je - majka!