filteri close
Objavljeno: 04.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Ova tema je prilično aktuelna u ovo vreme, a biće i u narednom periodu...

Povratak na posao posle odmora često zna da bude izazovan za mnoge ljude. Nakon perioda opuštanja, zabave i slobode, ponovno suočavanje sa stresom i obavezama na radnom mestu može biti teško. Neki čak padaju u blagu formu depresije i primećuju značajan pad produktivnosti.

Zvuči poznato?

Evo zašto se to dešava i kako se sa tim nositi. Da krenemo redom.

Zašto se to dešava?

Naše telo i um se prilagođavaju na situacije u kojima se nalazimo. Kada smo na odmoru, naš tempo života se menja, često usporava, i imamo više vremena za opuštanje i zabavu. 

Tada se naš um odmara od stresa i pritisaka svakodnevnice, što često dovodi do povećanja nivoa sreće i zadovoljstva.

Ovo je jednostavan način za savladavanje stresa na poslu

Međutim, kada se vratimo na posao, nagla promena ritma i ponovno suočavanje sa obavezama mogu biti šok za naš sistem. 

S obzirom na to da se naša tela i umovi prilagođavaju novim okolnostima, ponovno prilagođavanje na radnu rutinu može biti naporno i stresno, što može dovesti do pada produktivnosti i lošeg raspoloženja.

Kako sprečiti "postodmorsku" depresiju?

Jedan od najboljih načina da sprečite post-odmorsku depresiju je da se postepeno vratite u svoju radnu rutinu. Ako je moguće i ako imate vremena, planirajte da se vratite kući nekoliko dana pre nego što treba da se vratite na posao. 

Ovo vam omogućava da se ponovo prilagodite svakodnevnici pre nego što se suočite sa radnim stresom.

Ako previše vremena provodite na poslu, verovatno imate povišen krvni pritisak

Takođe, pokušajte da u svoju rutinu uvedete aktivnosti koje vas čine srećnim i koje su vam donosile radost tokom odmora. Ako ste svaki dan šetali plažom, možda biste mogli da nađete vreme za šetnje prirodom u svom lokalnom okruženju.

Još jedna važna stvar: Ako je odmor bio sadržajan i lep, verovatno imate neke uspomene; nemojte te uspomene porediti sa sadašnjošću. Nemojte razmišljati kako ste bili slobodni i srećni u društvu najbližih ili prijatelja, a sada ste u radnom odelu i bavite se poslovnim stvarima.

Uspomene su uspomene, a sadašnjost je sadašnjost.

Kako biti produktivan nakon odmora?

Produktivnost posle odmora može biti poboljšana na nekoliko načina:

  • Organizacija: Napravite plan za prvu nedelju povratka na posao. To može uključiti listu zadataka koju treba obaviti, rokove koji se moraju ispoštovati, itd. To može pomoći da se osećate manje preplavljeno kada se vratite na posao.
  • Postepeno vraćanje: Ako je moguće, prva dva-tri dana nakon povratka na posao ne planirajte velike projekte. Dajte sebi vreme da se ponovo prilagodite radnom okruženju i tempu.
  • Vreme za odmor: Iako ste se možda tek vratili sa odmora, važno je nastaviti sa redovnim pauzama i vremenom za odmor tokom radnog dana. Ovo može pomoći u smanjenju stresa i povećanju produktivnosti.

Sindrom sagorevanja na poslu-saznajte sve o ovom problemu koji pogađa sve više ljudi

Povratak na posao nakon odmora može biti izazov, ali s pravim pristupom, može se pretvoriti u priliku za obnavljanje energije i povećanje produktivnosti. S obzirom na to da je svaka osoba jedinstvena, važno je pronaći strategiju koja najbolje odgovara vama.