filteri close
Objavljeno: 12.01.2020. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Iscrpljenost, mnoštvo poslovnih zadataka, nedostatak vremena, loša komunikacija sa kolegama ili stresni poslovni izazovi, uzročnici su anksioznosti i brojnih zdravstvenih problema.

Japanski istraživači nedavno su sproveli istraživanje o zdravstvenim prednostima sobnih biljaka u radnom okruženju.

Prema njihovim rečima, ideja studije bila je istraživanje mogućnosti smanjenja stresa i anksioznosti na poslu jednostavnim posmatranjem biljaka tokom odmora u random okruženju.

Kako stres i emocije utiču na migrenu

Istraživači su proučavali 63 zaposlenih koji bi se odmarali svega 3 minuta u trenutku kada bi se tokom rada osetili iscrpljeno.

Proučavanje je obuhvatilo dva vremenska perioda.

Tokom prvog, zaposleni bi se odmarali na sebi svojstven način u prostoru u kome nije bilo sobnih biljaka.

Tokom drugog vremenskog perioda, zaposleni su svoj odmor koristili za posmatranje kancelarijskih biljaka i brigu o njima.

U okviru studije su takođe prikupljene informacije koje se tiču psihološkog i fiziološkog stresa.

Psihološki stres učesnika meren je korišćenjem utvrđenog indeksa anksioznosti, dok je fiziološki stres meren na osnovu pulsa učesnika. 

Ovi poslovi najviše utiču na zdravlje srca kod žena

Istraživači su svoje rezultate objavili u časopisu Hort Technology.

Studija je pokazala da su nakon perioda u kome su zaposleni provodili odmor baveći se biljkama rezultati testa anksioznosti, kao i fiziološkog stresa, pokazali manje vrednosti. 

„Stres na poslu” ponekad je samo izgovor

Autori studije sugerišu da sobne biljke u radnom okruženju mogu imati povoljne zdravstvene efekte, naročito na smanjenje stresa i poboljšanje parametara mentalnog zdravlja zaposlenih.