filteri close
Objavljeno: 02.04.2024. Image source: Pixabay/anncapictures
300x600

Čak i vaša šminka ima životni vek! Saznajte kako procijeniti da je vašoj maskari, puderu i drugim kozmetičkim proizvodima istekao rok trajanja


Ako uredno vodite računa o svojoj šminki, onda sigurno znate njen rok upotrebe, a ovi saveti vam mogu pomoći da shvatite koja šminka više nije za korišćenje, uprkos datumu koji se nalazi na pakovanju.

Kada je tečni puder u pitanju, njega biste trebali menjati nakon godinu dana od dana otvaranja, jer većina njih je na bazi vode. Puderi koji su na bazi ulja mogu trajati duže, ali i njih biste trebali zameniti nakon godinu i po od otvaranja. Ako ste primetili da je vaš puder promenio teksturu ili boju, odmah ga bacite i kupite novi.

Maskaru biste trebali menjati tri meseca od otvaranja. Ako je maskara promenila miris i na njoj se počnu stvarati grudvice, to je siguran znak da biste je trebali promieniti.

Ajlajner, takođe, ima kratak vek trajanja, iako se osušio ili su se stvorile grudvice, kupite novi.

Kako da dobro operete veš, ubijete bakterije, a da ga pri tom ne oštetite?

Olovka za oči može dovesti do širenja bakterija, zato je morate čuvati na suvom mestu i postarati se da uvek bude čista. Ukoliko vam se učini da vam izaziva peckanje ili svarb očiju, odmah je bacite.

Ruž za usne menjajte nakon godinu dana, a ako primetite da je promenio teksturu, boju ili miris, to je znak da ga više ne biste trebali koristiti.

Senke za oči mogu trajati oko godinu dana ako su kremaste senke u pitanju. Ako su u pitanju senka u prahu, ona može trajati i do 2 godine.

Korektori takođe imaju vek trajanja od godinu dana, a ista je stvar kao i kod pudera. Ako je promenio boju, miris ili teksturu, znači da više nije pogodan za korišćenje.

Kako da pravilno očistite četkice za šminkanje - i zašto to morate redovno činiti