filteri close
Objavljeno: 06.10.2021. Image source: Foto: Pexel/MART PRODUCTION
300x600

Ako ih ne čistite dovoljno često - ili uopšte - povećavate rizik od nanošenja bakterija i mrtvih ćelija direktno na vašu kožu. To vam može, između ostalog, pokvariti ten.

Ako četkicice za šminkanje koristite puno, ili čak malo, evo šta treba da znate da biste ih pravilno očistile.

Kako treba da ih čistite?

Sve što vam treba je malo mlake vode i malo sapuna bez mirisa ili šampona za bebe. Pored toga, možete kupiti sredstvo za njihovo čišćenje u lokalnoj drogeriji. 

Evo kako da očistite četkice za šminku:

• Isperite četkicu u lavabou pod mlazom vode.
• Umočite je u sredstvo za čišćenje.
• Okrećite četkicu u ruci da biste stvorili penu i očistili čekinje prstima i rukama. Ako postoji ozbiljna prljavština, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja da biste je razbili. Ulje pomaže i da se vaše četkice brzo ne osuše.
• Isperite sapun.
• Iscedite višak vlage čistim papirnim ubrusom.

Ostavite četkicice za šminkanje da se osuše sa čekinjama okrenutim nadole (ako su nagore, voda može oštetiti lepak. Za držanje četkicica možete koristiti stalak za sušenje ili kuke. Ili položite četkice ravno sa čekinjama preko ivice lavaboa tako da se mogu osušiti.

Zašto uopšte morate da ih čistite?

Jedna od najvećih opasnosti od ponovnog korišćenja prljavih četkicica za šminku je to što može dovesti do začepljenja pora. To može dovesti izazvati bubuljice, a one mogu dovesti do pojave ožiljaka i promene boje kože.

Nanošenje prljave, kontaminirane četkice na lice može dovesti ne samo do iritacije, već i do potencijalnih infekcijaTo mogu biti infekcije izazvane gljivicom, E.coli ili stafilokokom.

Glivične infekcije kože-kako ih sprečiti?

Ako prljavština, mrtva koža, akne i potencijalne infekcije nisu dovoljne da vas ohrabre da očistite četkicice za šminku, razmislite o ovome: Prljave četkice za šminku takođe utiču na nanošenje same šminke. Nakupljanje viška šminke na četkicicama dovodi do grudvica, neujednačenog nanošenja i mešanja šminke na vašoj koži.

Sve vaše četkice za šminkanje treba redovno čistiti, ali one koje se koriste za nanošenje tečne šminke treba da budu glavni prioritet (na kraju krajeva, bakterije vole vlagu).

Koliko često morate da čistite četkice za šminkanje?

Preporučuje se da ih čistite svakih 7 do 10 dana kako biste se rešili svih štetnih bakterija, a možete i češće. 

Šta ako ih delite sa nekom drugim?

Iako verovatno ne pokušavate da podelite četkicice za šminku sa drugim ženama, i to se ponekad dešava. Možda prijateljici treba hitna “intervencija” pred izlazak ili vaša sestra želi da joj našminkate oči.

Najčešće vaginalne infekcije: Evo zašto je važno da znate koju tačno imate!

Ipak, imajte na umu da dermatolozi ne preporučuju da četkicice za šminkanje delite ni sa kim - uglavnom zbog rizika od infekcije.

Zato se potrudite da četkice zadržite za sebe. Međutim, ako ipak dozvolite da neko drugi koristi vaše četkice, obavezno ih odmah posle toga operite.

Da li je u redu koristiti četkice za šminkanje koje su neko vreme bile nekorišćene?

Znate one četkicice za šminku koje ostaju neiskorištene jer je donja polovina vašeg lica prekrivena maskom u javnosti više od godinu dana? Tehnički ih možete ponovo koristiti, ali morate ih prvo dubinski očistiti.

Kada treba da kupite nove četkicice za šminku?

Ako vam se čini da se četkica raspada ili čekinje lome, ili ako ih ne možete u potpunosti, vreme je za zamenu.

Ali nije uvek tako očigledno koliko je četkica propala. Evo još nekih znakova da je vreme da kupite nove:

• Četkicica je gruba u dodiru sa vašim licem.
• Ima miris, čak i nakon što je očistite. Ovo je znak pojave bakterija.
• Izgubila je svoj oblik.
• Nije tako dobro kao nekad u nanošenju šminke.

Uz odgovarajuću negu, četkice za šminku mogu dugo trajati.