filteri close
Objavljeno: 09.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/Free-Photos
300x600

Pečenje, svrab i neprijatan miris samo su neki od uobičajenih simptoma vaginalnih infekcija. 

Lečenje se razlikuje u zavisnosti od stanja, pa je važno znati koju vrstu vaginalne infekcije imate.

Ako imate uporne vaginalne simptome, testirajte se kod ginekologa kako biste se pravilno lečile.

Vaginalne infekcije su vrlo su česte - toliko da će ih većina žena tokom života doživeti dobiti.

Simptomi vaginalne infekcije ili vaginitisa mogu uključivati vaginalno pražnjenje, svrab, peckanje, bol i jak miris.

Iako su neke vaginalne infekcije uzrokovane polno prenosivim bolestima, druge česte nisu.

Čini se da su neke žene sklonije vaginalnim infekcijama od drugih iz razloga koji nisu sasvim očigledni.

Šta remeti normalnu vaginalnu floru?

Normalna, zdrava vagina sadrži bakterije, a ponekad i gljivice, a da ne mora nužno imati infekciju. Ali određene stvari mogu promeniti okruženje u vagini, omogućavajući prekomerno rast bakterija ili gljivica i uzrokujući simptome. To može biti:

• Ispiranje vagine vodom ili drugom tečnošću
• Promena nivoa ženskog hormona
• Uzimanje antibiotika
• Vaginalni odnos
• Trudnoća i dojenje

Najčešći tipovi vaginalnih infekcija

Postoje tri vrlo česte vrste vaginalnih infekcija: gljivične infekcije, bakterijska vaginoza i trihomonijaza, polna infekcija.

Gljivične infekcije

Najčešći tip vaginitisa, gljivičnu infekciju uzrokuje jedna od mnogih vrsta gljivica poznatih kao kandida. Postoji mnogo vrsta kandide, ali kandida albicans je najčešća.

Kandida obično u vašem telu živi bezazleno u malom broju, uključujući i vaginu. Ali pod određenim uslovima može doći do prekomernog rasta kandide, što uzrokuje vaginalnu infekciju.

Pet prirodnih načina borbe protiv kandide

Ta stanja mogu uključivati promene nivoa hormona zbog trudnoće, upotrebe kontraceptivnih pilula ili menstruacije. Neki drugi uslovi koji povećavaju rizik od vaginalne gljivične infekcije su  česta ili hronična visoka koncentracija šećera u krvi i smanjenje imuniteta zbog zdravstvenih stanja kao što su HIV ili AIDS.

Simptomi ove infekcije su gusti, beli iscedak koji neke žene opisuju kao podseća na sir. Gljivične infekcije mogu da izazovu i svrab u vagini i crvenilo vulve (usana spoljašnjeg ženskog genitalnog područja) i vagine.

Bakterijska vaginoza

Zajedno sa gljivicama, u vagini žive i „prijateljske“ bakterije zvane laktobacili. Kada broj laktobacila postane prenizak, to može pokrenuti stanje zvano bakterijska vaginoza.

Zašto se nivo bakterija menja, nije poznato, ali normalne laktobacile mogu zameniti druge bakterije koje izazivaju infekciju.

Gardnerela je bakterija koja je najčešće povezana sa bakterijskom vaginozom. Nedostatak laktobacila i prekomerno rast ovih drugih bakterija uzrokuju simptome infekcije.

Sa bakterijskom vaginozom, žena može videti gusti ili beličasti sekret ili klizav i bistar. Verovatno nećete osetiti svrab ili pečenje. Može se, međutim, primetiti riblji miris, naročito tokom seksualnog odnosa.

Trihomonijaza

Od tri najčešće vaginalne infekcije, trihomonasni vaginitis, koji se naziva i trihomonijaza, jedina je prava polna infekcija.

Uzrokuje je jednoćelijski parazit, Prenosi se sa partnera na partnera tokom odnosa.

Simptomi trihomonijaze su slični drugim vaginalnim infekcijama: pečenje, nadražaj, crvenilo i otok vulve, sa žuto-sivim ili zelenkastim vaginalnim iscedkom, moguće sa ribljim mirisom. Neke žene takođe osećaju bol tokom mokrenja.

Ostali uzroci svraba vagine

Ostale česte vaginalne infekcije i uzroci svraba u vagini su:

Hlamidija

Hlamidija je polno prenosiva bolest koja može izazvati zapaljenje vagine. Neke žene će dobiti iscedak sa hlamidijom, a neke neće. Ako se infekcija proširi dalje od vagine i grlića materice, žene mogu doživeti krvarenje između perioda ili nakon vaginalnog odnosa.

Žene, ovo obavezno pročitajte: Sve što treba da znam o vaginalnom svrabu!

Seksualno aktivne žene do 26 godina treba godišnje testirati na hlamidiju, jer ona često dolazi bez simptoma i može dugo zadržati i nanijeti priličnu štetu plodnosti.

Gonoreja

Gonoreja je još jedna, vrlo zarazna polno prenosiva infekcija koja često ne uzrokuje nikakve simptome, ali može da izazove vaginalni iscedak, bol tokom mokrenja i bol tokom vaginalnog seksa.

Žene koje imaju gonoreju često imaju i hlamidiju, pa će se žena koja ima pozitivne testove na jednu od ovih bakterijskih infekcija često lečiti i zbog druge.

Neinfektivni vaginitis

Neinfektivni vaginitis se javlja kada koža oko vagine postane osetljiva na iritante, kao što su mirisni tamponi, parfimisani sapuni ili omekšivači. Ovo nije infekcija, a rešenje je jednostavno – prekinuti upotrebu onog što izaziva infekciju.

Drugi oblik neinfektivnog vaginitisa naziva se atrofični vaginitis i obično se javlja kada se nivo ženskih hormona smanjuje u vreme menopauze, a zidovi vagine postaju tanji, suvi i manje fleksibilni.

Vulvodinija: Uporni bol vulve

U vulvodiniji žene imaju hronični bol ili neugodnost vulve bez poznatog uzroka. Simptomi su slični vaginalnim infekcijama: peckanje, sirovost, bol i otok. Simptomi mogu biti stalni ili povremeni.

Virusni vaginitis

Virusi takođe mogu izazvati vaginalne infekcije. Većina virusa koji direktno utiču na vaginu šire se seksualnim kontaktom.

Ne, više seksa ne čini vaginu "labavom" i ne dozvolite da vas iko ubedi u to

Virus herpes simpleksa je čest uzrok virusne vaginoze. Simptomi uključuju bol u predelu genitalija zbog lezija ili ranica. U većini slučajeva čireve možete videti na vulvi ili vagini, ali ih u nekim slučajevima vide se samo tokom pregleda kod vašeg ginekologa.

Lečenje vaginalnih infekcija

Sva ova stanja se mogu lečiti, ali važno je znati koju vrstu infekcije ili drugog stanja imate da bi se mogle pravilno lečiti.

Lekovi protiv gljivica dostupni su bez recepta ako ste sigurni da se radi o gljivičnoj infekciji, ali ponekad žene misle da imaju gljivičnu infekciju, a to je zapravo nešto drugo. Ako isprobate lekove bez recepta, a oni ne deluju, obavezno posetite ginekologa.