filteri close
Objavljeno: 27.04.2020. Image source: Foto: Pixabay/Bergadder
300x600

Vaginalni svrab je neugodan i ponekad bolan simptom koji se često javlja zbog iritantnih supstanci, infekcija ili menopauze.

Može se javiti i kao rezultat određenih poremećaja kože ili seksualno prenosivih bolesti. U retkim slučajevima može se razviti vaginalni svrab usled stresa ili raka vulve.

Svrb kod većine žena u vagini nije razlog za zabrinutost. Međutim, trebalo bi da se obratite svom ginekologu ako je svrab jak ili ako sumnjate da imate osnovno stanje.

Vaš lekar može putem pregleda i ispitivanja utvrditi uzrok svraba vagine. Takođe će moći da preporuče odgovarajuće lečenje ovog neprijatnog simptoma.

Uzroci vaginalnog svraba

Ovde su neki od mogućih uzroka svrbeža vagine i okoline.

Iritacije

Izlaganje vagine iritativnim hemikalijama može uzrokovati svrab vagine. Ovi iritanti mogu izazvati alergijsku reakciju koja stvara svrbežni osip po različitim delovima tela, uključujući vaginu. Uobičajeni hemijski iritanti su:

• sapun
• kupke 
• ženski sprejevi
• kontraceptivna sredstva
• kreme
• masti
• deterdženti
• omekšivači tkanine
• mirisni toaletni papir

Ako imate dijabetes ili urinarnu inkontinenciju, vaš urin takođe može izazvati vaginalnu iritaciju i svrab.

Kožne bolesti

Neke kožne bolesti, poput ekcema i psorijaze mogu izazvati crvenilo i svrab u genitalnoj regiji.

Ekcem, takođe poznat kao atopijski dermatitis, je osip koji se prevashodno javlja kod ljudi koji imaju astmu ili alergije. Osip je crvenkast i svrb sa ljuskastom teksturom. Kod nekih žena sa ekcemima može se proširiti u vaginu.

Psorijaza je uobičajeno stanje kože zbog koje se na vlasištu i zglobovima formiraju oljuštene, crvene mrlje koje svrbe. Ponekad izbijanje ovih simptoma mogu se javiti i na vagini.

Gljivične infekcije

Gljivice su normalno prisutne u vagini. Obično ne pravi probleme, ali kada njihov rast nesmetano poraste, može doći do neprijatne infekcije.

Ova infekcija poznata je i kao vaginalna infekcija. To je vrlo uobičajeno stanje, koje pogađa 3 od 4 žene u nekom trenutku njihovog života.

Infekcija se često dešava nakon uzimanja antibiotika, jer ove vrste lekova mogu uništiti dobre bakterije zajedno sa lošim bakterijama. Dobre bakterije su potrebne za kontrolu gljivica.

Ne, više seksa ne čini vaginu "labavom" i ne dozvolite da vas iko ubedi u to

Prekomerni rast gljivica u vagini može rezultirati neprijatnim simptomima, uključujući svrab, peckanje i gnojni iscedak.

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je još jedan čest razlog vaginalnog svraba.

Kao i vaginalna gljivična infekcija, baktirijska vaginoza pokreće neravnoteža između prirodnih dobrih i loših bakterija u vagini.

Stanje ne izaziva uvek simptome. Kada se simptomi pojave, obično uključuju vaginalni svrab i nenormalan, smrdljiv miris. Iscedak može biti tanak i prljavo siv ili beo. U nekim slučajevima može biti i penast.

Polno prenosive bolesti

Brojne seksualno prenosive bolesti mogu se prenijeti tokom nezaštićenog seksualnog odnosa i izazvati svrab u vagini. Ovi uključuju:

• hlamidiju
• polne bradavice
• gonoreju
• genitalni herpes
• trihomonijazu

Šta je to sindrom perzistentnog genitalnog uzbuđenja

Ova stanja mogu izazvati dodatne simptome, uključujući abnormalne izrasline, zeleni ili žuti vaginalni iscedak i bol pri mokrenju.

Menopauza

Žene koje prolaze kroz menopauzu ili su to već učinile, više su izložene riziku od vaginalnog svraba.

To se dešava zbog smanjenja nivoa estrogena koji nastaje tokom menopauze, što dovodi do atrofije vagine. Ovo je stanjivanje sluznice koje može dovesti do prekomerne suvoće. Suvoća može izazvati svrab i iritaciju ako se ne lečite za to.

Stres

Fizički i emocionalni stres mogu uzrokovati vaginalni svrab i iritaciju, mada to nije često. Može se dogoditi kada stres oslabi vaš imuni sistem, ostavljajući vas sklonijim infekcijama koje izazivaju svrab.

Rak vulve

U retkim slučajevima vaginalni svrab može biti simptom raka vulve. Ovo je vrsta raka koja se razvija u vulvi, koja je spoljašnji deo ženskih genitalija. Uključuje unutrašnju i spoljnu usnicu vagine, klitoris i otvor vagine.

Karcinom vulve ne mora uvek da izazove simptome. Međutim, kada se pojave simptomi, oni mogu uključivati svrab, nenormalno krvarenje ili bol u predelu vulve.

Rak vulve može se uspešno lečiti ako ga lekar dijagnostikuje u ranim fazama. To je još jedan razlog što su godišnji pregledi kod ginekologa neophodni.

Kada trebate posetite svog lekara zbog vaginalnog svraba

Važno je posetiti lekara zbog vaginalnog svraba ako je svrab dovoljno jak da vam poremeti svakodnevni život ili san. Iako većina uzroka nije ozbiljna, postoje neki tretmani koji mogu umanjiti nelagodnost vaginalnog svraba.

Takođe, trebalo bi da kontaktirate lekara ako vas vaginalni svrab potraje duže od jedne nedelje ili ako se svrab pojavi zajedno sa sledećim simptomima:

• čirevi ili plikovi na vulvi
• bol ili nežnost u predelu genitalija
• crvenilo ili oticanje genitalija
• problem sa mokrenjem
• neobičan vaginalni iscedak
• nelagodnost tokom polnog odnosa

Šta da očekujete tokom posete lekaru?

Vaš lekar će vas pitati o vašim simptomima, uključujući koliko su ozbiljni i koliko dugo traju. Možda će vas pitati i o vašim seksualnim aktivnostima. Verovatno će biti potrebno obaviti karlični pregled.

Tokom pregleda karlice, vaš lekar će vizuelno pregledati vulvu i možda će koristiti spekulum da bi se ušao u vaginu. Oni mogu pritisnuti vaš trbuh dok ubacuje u vaginu. Ovo im omogućava da provere reproduktivne organe na bilo kakve nepravilnosti.

Vaš lekar može da uzme uzorak kožnog tkiva sa vaše vulve ili uzorak vašeg pražnjenja na analizu. Vaš lekar, takođe, može izvršiti pretrage krvi ili urina.

Medicinski tretmani vaginalnog svraba

Jednom kada lekar utvrdi osnovni uzrok svraba u vagini, preporučiće vam opcije lečenja. Specifičan način lečenja koji je potreban zavisi od određenog stanja koje uzrokuje problem.

Gljivične infekcije
 
Vaš lekar može lečiti infekcije vaginalne gljivične antifungalnim lekovima. Dolaze u različitim oblicima, uključujući kreme, masti ili tablete. Dostupne su na recept ili bez recepta.

Međutim, ako vam lekar nikada nije dijagnostifikovao gljivičnu infekciju, obavezno razgovarajte sa lekarom pre nego što uzmete bilo koji lek bez recepta.

Bakterijska infekcije

Lekari često leče bakterijske infekcije antibioticima. To mogu biti kao tablete koje uzimate oralno ili kao kreme koje ubacite u vaginu. Bez obzira na vrstu tretmana koji koristite, važno je da sledite uputstva lekara i da kompletirate sve lekove.

Polno prenosive bolesti

Možete ih lečiti antibioticima, antivirusima ili antiparaziticima. Trebaćete redovno uzimati lekove i izbegavati seksualne odnose dok se infekcija ili bolest ne uklone.

Menopauza

Svrab povezan sa menopauzom može se lečiti estrogenom kremom, tabletama ili vaginalnim umetkom.

Drugi uzroci

Ostale vrste vaginalnog svraba i iritacije često su očigledne same od sebe.

U međuvremenu možete nanositi steroidne kreme ili losione da smanjite upalu i ublažite nelagodu. Ipak, trebalo bi da ograničite koliko ih koristite, jer oni takođe mogu dovesti do hronične iritacije i svraba ako ih preterate.

Kućni lekovi za vaginalni svrab

Većinu uzroka vaginalnog svraba možete sprečiti dobrom higijenskom i životnom navikom. Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kod kuće kako biste sprečili vaginalnu iritaciju i infekciju:

• Za pranje genitalija koristite toplu vodu i nežno sredstvo za čišćenje.
• Izbegavajte mirisne sapune, losione i kupke sa mehurićima.
• Izbegavajte upotrebu takvih proizvoda kao što su vaginalni sprejevi.
• Vlažnu odeću odmah posle plivanja ili vežbanja.
• Nosite donji veš od pamuka i menjajte donji veš svaki dan.
• Jedite jogurt sa živim kulturama da biste smanjili mogućnost infekcije gljivicama.
• Koristite kondome tokom seksualnih odnosa.
• Uvek se obrišite posle pražnjenja creva.