filteri close
Objavljeno: 01.02.2020. Image source: quinntheislander/Pixabay
300x600

Sindrom perzistentnog genitalnog uzbuđenja – PGAD, predstavlja fenomen o kome se još uvek malo zna, a još manje govori.

Ovo je sindrom koji uzrokuje da žena prilično često oseća seksualno uzbuđeno bez posebnog razloga, u vrlo neobičnim i neprijatnim okolnostima.

SIndrom trajnog seksualnog uzbuđenja smatra se retkim stanjem i često se izvrgava podsmehu.

Žene, koliko često glumite orgazam?

Ipak, sve veći broj istraživanja sugeriše da se ovaj zdravstveni problem često previđa, to jest - pogrešno dijagnostikuje i pogrešno tretira u zdravstvenoj praksi.

Iako je znatno češći kod žena, smatra se verzijom priapizma, stanja u kome muškarci imaju učestale, a ponekad i veoma bolne patološke erekcije.

Na osnovu malog broja istraživanja pokazalo se da se sindrom perzistentnog genitalnog uzbuđenja može javiti kod veoma mladih žena (čak i u uzrastu od 11 godina), kao i kod žena u poznijim godinama (i do 70).

Kod većine žena uzbuđenje je prouzrokovano vibriranjem motora prilikom sedenja i stajanja u vozilu, kao i prilikom obavljanja nužde, zevanja ili treninga.

Stručnjaci ukazuju na to da je danas veliki broj pacijenata sa PGAD-om učlanjen u različite grupe na društvenim mrežama, te da se upravo one intenzivnije bave ovim problemom od predstavnika zdravstvene zajednice.

Ovo je stanje koje utiče na nervni sistem i može imati ozbiljne posledice na mentalno zdravlje.

Depresija i anksioznost su logičan rezultat hroničnog bola i osećaja sramote koji pogađa osobe sa PGAD-om.

Simptomi mogu biti veoma različiti, što otežava dijagnozu i lečenje.

Žene najčešće prijavljuju klitorisni bol koji podseća na osećaj na ivici orgazma, snažan osećaj sličan infekciji mokraćne bešike, veoma česte orgazme.

Novija istraživanaj ukazala su na moguće razloge pojave ovog sindroma, koji se najčešće odnose na bolesti koje uzrokuju pritisak na nerve koji nose osećaj iz genitalija.

Kod većine ispitanih pacijentkinja dijagnostikovane su tarlove ciste, a kod nekih je utvrđena i diskus hernija. Ovaj sindrom može se javiti i kao posledica uzimanja nekih antidepresiva.

Druga istraživanja ukazuju da perzistentna genitalna uzbuđenost takođe može biti prouzrokovana kožnim infekcijama, iritacijom u predelu genitalija ili stanjivanjem kože usled smanjenog estrogena nakon menopauze. 

13 zlatnih pravila za žene u menopauzi

Epileptični napadi ili ožiljci od traume koji vrše pritisak na kičmene nerve ili ih istežu, takođe mogu biti uzrok.     

Samopovređivanje je glavni problem među ljudima koji imaju ovaj zdravstveni problem. Neke od pacijentkinja izvršile su samoubistvo, ne znajući kako da sebi olakšaju stanje stalne napetosti i uzbuđenja.

Izvor olakšanja, ako u konkretnom slučaju postoji, u potpunosti zavisi od dijagnoze i zatim lečenja specifičnog uzroka kod konkretne osobe.

Pokazalo se da su i masturbacija i seksualni odnosi u ispitanim slučajevima donosili sasvim malo olakšanje, ili ga nije ni bilo.

Sa druge strane, kod većina žena sa PGAD-om primećeno je izbegavanje seksualnih odnosa.

Tema koje ne treba da se stidite: seksualna disfunkcija kod žena!

Većina žena je takođe imala probleme sa bešikom, čestim ili iznenadnim mokrenjem, a neke su takođe imale poteškoće sa defekacijom.

Perzistentno genitalno uzbuđenje je kao sindrom identifikovano tek 2001. godine i predstoji još mnogo istraživanja kako bi se utvrdili njegovi uzroci, kao i efikasni načini lečenja.