filteri close
Objavljeno: 07.12.2019. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Kandida je gljivica koja se prirodno nalazi u ljudskom telu, a prisutna je na koži, u sistemu organa za varenje, kao i na polnim organima

Postoji oko 150 različitih vrsta ove gljivice, a kako predstavlja deo fiziološke flore, bezopasna je sve dok nije narušena ravnoteža u organizmu.  

Problem se pojavljuje kad određena vrsta ove gljivica, najčešće Candida albicans, počne prekomerno da raste i razmnožava se, uzrokovana modernim načinom života - preteranom upotrebom antibiotika, povećanom konzumacijom alkohola, šećera, korištenjem kontraceptivnih pilula, oslabljenim imunitetom ili povišenim nivoom stresa.

Česti znakovi infekcijom kandidom su: 

  • hronični umor,
  • anksioznost ili depresija,
  • česte promene raspoloženja,
  • bele naslage na jeziku,
  • problemi sa varenjem
  • česte infekcije polnog/mokraćnog sistema,
  • svrab, crvenilo, bol polnog organa,
  • suva koža, osip ili ekcemi

5 simptoma da imate kandidu

Kandidijaza zahteva obavezno dijagnostikovanje i praćenje od strane stručnjaka, koji će, u odnosu na pogođenu oblast i ozbiljnost infekcije, prepisati određenu terapiju. 

Ipak, postoji nekoliko prirodnih načina da ublažite ovaj problem ili da sprečite njegovo širenje. 

Oralna upotreba belog luka 

Beli luk je bogat vitaminima i mineralima, a sadrži i biljni antibiotik alicin, što znači da poseduje prirodna protivgljivična, antibakterijska i antiseptička svojstva. 

U studiji objavljenoj 2016. u časopisu Scientific Reports kineski istraživači utvrdili su da je ulje belog luka u stanju da prodre kroz membranu ove gljivice i poremeti njeno funkcionisanje. 

Kokosovo ulje 

Kokosovo ulje se smatra „super hranom” s obzirom na to da sadrži jedinstvenu kombinaciju masnih kiselina s jakim lekovitim svojstvima. 

Ovo ulje sadrži laurinsku kiselinu, koja pomaže u odbijanju raznih infekcija te ubija gljivice, bakterije i viruse. 

Godine 2015. američki naučnici su objavili članak u časopisu Host-Microbe Biology u kojem se pokazuje da konzumacija kokosovog ulja smanjuje gastrointestinalnu kolonizaciju gljivice Candida albicans kod miševa i sugerisali da bi na isti način moglo biti lekovito i za ljude. 

Brojna druga istraživanja pokazala su da se kokosovo ulje može upotrebiti i protiv drugih oblika kandidijaze. 

O načinu primene kokosovog ulja u odnosu na zahvaćeno područije neophodno je konsultovati se sa lekarom.

Kokosovo ulje - da li je zaista zdravo i kako se pravilno koristi?

Limun 

Limun, i citrusno voće uopšteno,odličan su prirodni lek za kandidijazu. 

Ovo voće podiže imunitet, štiti od virusa i bakterija, povoljno utiče na krvnu sliku i probavu, pomaže pri mršavljenju, itd. 

Uz sve navedeno, naučnici su 2016. godine u istraživanju za časopis Pathogens and Disease otkrili da esencijalna ulja limuna, kao i ostalog citrusnog voća, pomažu u sprečavanju stvaranje biofilma, sloja bakterija koji prianja uz površinu, te, kao i ulje belog luka, lakše prodiru u membranu kandide.

Jabukovo sirće 

Jabukovo sirće se takođe preporučuje u borbi protiv gljivičnih ili bakterijskih infekcija.

Ovo sirće pomaže i u uspostavljanju pH ravnoteže, te je vrlo korisno u borbi protiv kandide. 

Jabukovo sirće najbolje je konzumirati u salati, a možete ga popiti i tako što 1 kašiku razmutite u 2dl tople vode i konzumirate dva puta dnevno. 

Đumbir 

Đumbir je biljka za koju se smatra da je jedan od najranije otkrivenih biljnih lekova. 

Između ostalog, đumbir stimuliše moždanu aktivnost, jača imunitet, podstiče metabolizam i pomaže pri rešavanju problema sa varenjem. 

Budući da su naučnici 2016. godine za časopis Jundishapur Journal of Microbiology ustanovili da đumbir poseduje supstance koje deluju protiv gljivica i protiv stvaranja biofilma, veruje se da je ovaj začin moderno rešenje protiv kandide u vreme kad mnoge gljivice postaju otporne na konvencionalnu terapiju.

Samo 1 dodatni sastojak čini KAFU neverovatno zdravom