filteri close
Objavljeno: 10.12.2019. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Često čujemo da srdnjoškolci žive brzo i nemarno – uz neredovno spavanje, malo vremena provedenog u prirodi i konzumiranje brze i nezdrave hrane.

Jedna od loših navika kojoj su skloni jeste i preskakanje doručka, kao – toliko puta je rečeno – najvažnijeg obroka u danu.

Nedavno istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Lidsu u Velikoj Britaniji, ispitivalo je upravo uticaj preskakanja doručka na uspeh i napredak u školi.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Public Health.  

294 učesnika, uzrasta od 16 do 18 godine, najpre su popunili upitnik o svojim navikama u vezi sa ishranom na osnovu prethodnih nedelju dana, kao i o svom uspehu u školi, socijalno-ekonomskom statusu, etničkoj pripadnosti, starosti, polu, indeksu telesne mase i slično.

ADHD – kako ishrana može pomoći?

Rezultati ankete su pokazale da je 53% učenika često jelo doručak (4 do 5 školskih dana), dok gotovo trećina ispitanika(28,6%) gotovo nikada nije jela pre 10 sati. 

18,4% ispitanih prijavilo je da doručkuje svega 2 ili 3 dana tokom radne nedelje.

U pogledu školskog uspeha, ocene ispitanika za potrebe istraživanja prevedene su u bodove i sabrane za svakog učenika.

Pokazalo se da su adolescenti koji su skloni preskakanju doručka imali i niži prosek/uspeh u školi od onih koji su redovno doručkovali za gotovo 10,25 bodova.  

Roditelji, vodite svoju decu na sport, jer se opet pokazalo da bolje uče ako su aktivni

Ova studija pokazala je negativne efekte preskakanja doručka na školski uspeh učenika srednjih škola.

Istraživači sugerišu da loša ishrana može dovesti do slabijeg školskog učinka, a njihovi nalazi trebalo bi da ukažu na značaj popularizacije redovne i zdrave ishrane među srednjoškolcima.

Nauka tvrdi: Društvene mreže uzrokuju poremećaj ishrane kod adolescenata