filteri close
Objavljeno: 12.12.2022. Image source: Foto: Pixabay/icsilviu
300x600

Ako imate dete kome je potrebna hirurška procedura, velike su šanse da ste i sami veoma nervozni. Međutim, vaše dete može imati još više strahova ili nesigurnosti od vas. Evo kako da mu pomognete.

Pošto deca nisu toliko vična da upravljaju svojim emocijama ili obrađuju nove informacije, verovatno će im trebati dosta podučavanja unapred da bi ublažili svoje strahove. To ne samo da im može pomoći da ostanu mirni do operacije, već im može pomoći i da se oporave brže. 

Prvo, pokušajte da budete što iskreniji prema njima. Iako bi moglo biti primamljivo reći im da neće biti tako loše ili da neće boleti, važnije je da budete otvoreni sa njima na način koji odgovara njihovom uzrastu. Recite im zašto idu u bolnicu i šta će se dogoditi rečima koje im je lako razumeti. Takođe je važno potvrditi osećanja vašeg deteta. Verovatno se osećaju uplašeno, ali takođe mogu da se osećaju ljuto, tužno ili da imaju mnogo osećanja odjednom. Recite im da je u redu da osete ove stvari, pa čak i  da je to normalan deo operacije.

Korišćenje vremena za igru za uklanjanje strahova

Pokušajte da ohrabrite dete da postavlja pitanja i govori o svojim strahovima. Možda ne razumeju šta će se tačno dogoditi, pa bi mogli pogrešno da razumeju situaciju. Na primer, mogli bi se setiti rođaka koji je preminuo u bolnici i pomisliti da će i oni umreti. Važno je da im se napravi prostor da iznesu sva svoja osećanja i ponude sve činjenice i uveravanja.

Šta očekivati nakon operacije slepog creva?

Ako vaše dete nije pričljivo, iskoristite vreme za igru da mu objasnite šta će se desiti i pustite ga da izrazi brigu. Koristite lutku da im pokažete gde će se postupak odvijati i pustite ih da odglume šta bi se moglo dogoditi pre vremena. Oni čak mogu poneti lutku, ili neki drugi voljeni predmet, sa sobom u bolnicu.

Konačno, pobrinite se i za sebe. Dajte prioritet odmoru i ishrani i nemojte se plašiti da pitate prijatelje i porodicu za pomoć, ako je moguće. Budite tolerantni i prema sebi dok prolazite kroz ovo stresno vreme.