filteri close
Objavljeno: 29.04.2024. Image source: Pixabay/geralt
300x600

Migrena se razlikuje od drugih vrsta glavobolja. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na migrenu.

Migrena je tipično neurološki poremećaj koji obično uzrokuje intenzivne glavobolje, često praćene drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlost i zvuk, te ponekad i vizualni poremećaji kao što su aure (privremeni neurološki simptomi, obično vidni, koji se često pojavljuju prije same glavobolje).

  1. Intenzivna bol: Migrenska glavobolja često se opisuje kao pulsirajuća ili bukvalno "ubadanje" u jednoj strani glave. Može biti toliko jaka da ometa svakodnevne aktivnosti.
  2. Trajanje: Migrena može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.
  3. Osetljivost na svetlost i zvuk: Migrenski napadi često dolaze s osetljivošću na svetlost (fotofobija) i zvuk (fonofobija). Pacijenti često preferiraju tamne i tihe prostorije tokom napada.
  4. Mučnina i povraćanje: Mnogi pacijenti s migrenom doživljavaju mučninu i ponekad povraćanje tokom napada.
  5. Aura: Neki pacijenti doživljavaju "auru" pre početka glavobolje. Ovo može uključivati privremene vizualne simptome poput bljeskova svetlosti ili zamućenog vida, ali mogu se javiti i senzorni, govorni ili pokretljivi poremećaji.
  6. Faktori okidači: Postoje brojni faktori koji mogu izazvati migrenu kod osetljivih pojedinaca, uključujući stres, hormonske promene, nedostatak sna, određena hrana ili piće, promene vremena itd.

*Ako imate sumnju da patite od migrene, važno je da se obratite svom lekaru radi dijagnostike i upravljanja simptomima.

Najbolje preporuke neurologa za otklanjanje bolnih migrena