filteri close
Objavljeno: 07.12.2023. Image source: Pexels
300x600

Ne moramo svake zime da nabacimo kilograme

Da li zima zahteva promenu ishrane? Sigurno je da ne treba odustajati od principa pravilne ishrane, kao što su raznovrsnost, umerenost i pravilna raspodela obroka tokom dana, navodi Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zimski meseci mogu predstavljati izazov u pogledu ishrane. U ovo doba godine hladnoća vlada, dani su kraći i često se oseća manjak energije. Takođe, manji izbor svežih namirnica, obroci bogatiji kalorijama i smanjena fizička aktivnost su prisutni. Postoji povećana potreba za hranom koja pruža osećaj zadovoljstva, obično bogatom šećerima.

Večeri kod kuće, uz televizor, računar ili knjigu, često su vreme kada se javlja želja za toplim zaslađenim napicima kao što su kakao ili čokoladno mleko, kolačima, čokoladom ili slanim grickalicama.

Postoji veza između uma i mediteranske ishrane!

Ukoliko se ove namirnice konzumiraju svakodnevno i u većim količinama, uz smanjenu fizičku aktivnost, dolazi do postepenog povećanja telesne mase. 

Dobijanje 2-3 kilograma tokom zimskih meseci samo po sebi ne mora predstavljati problem, ali ukoliko se to dešava svake godine, za deset godina može doći do značajnog povećanja telesne težine.

Iz Instituta savetuju da hladno vreme ne sprečava šetnje ili umerenu fizičku aktivnost. Večernji obroci mogu uključiti čaj, omlet sa paprikom, spanaćem, paradajzom, štapiće isečene šargarepe, paprike, krastavca. 

Zimsko povrće poput grilovanog povrća ili salate sa crnim hlebom može biti zdrava večera. Tu su i nezaobilazne ovsene, ražane, spelitine pahuljice, kaša od polbe, ovseni griz, proso, koje sa dodatkom badema, voća, cimeta mogu biti ukusan obrok.

Sezona je slava - možete li pasti na alko testu zbog hrane?!

Za očuvanje imunog sistema, važan je unos voća i povrća bogatog antioksidansima. Zimi su dostupni jabuke, mandarine, karfiol, brokoli, šargarepa. Jedan obrok dnevno treba da bude supa ili čorba sa mesom i povrćem poput sočiva, pasulja, celera, šargarepe, krompira. Ne treba zaboraviti na zelenu salatu, salatu od celera, cvekle, šargarepe, koje takođe pomažu u očuvanju imuniteta i zdravlja.

Prilagođavanjem ishrane uslovima zimskog perioda može se sprečiti povećanje telesne mase i očuvati zdravlje.