filteri close
Objavljeno: 29.04.2024. Image source: Pexels
300x600

Izbegnite skrivene zamke

Pre nego što uključite mašinu za veš, obično pažljivo proveravate etikete osetljive odeće kako biste bili sigurni da se neće uništiti. Međutim, da li ste znali da takođe treba da obratite pažnju na samu mašinu?

Postoje stvari koje možda perete a koje bi mogle oštetiti vašu mašinu za veš. I ne samo predmeti koje perete je mogu oštetiti, već i redovne stvari.

Stručnjaci za kućne aparate otkrili su šta sve može pokvariti mašinu:

Previše deterdženta

Korišćenje prekomerne količine deterdženta ne znači nužno da će vaša odeća biti čistija. Deterdžent na bazi ulja se teže ispira i njegovo preterano korišćenje može dovesti do nakupljanja u mašini, što može izazvati kvarove. Takođe, važno je koristiti deterdžent sa manje hemikalija.

Omekšivači i mirisne kuglice

Iako omekšivači i mirisne kuglice dodaju svežinu odeći, mogu biti štetni za mašinu jer mogu oštetiti senzore i creva. Alternativa je korišćenje kuglica od aluminijske folije za omekšavanje odeće, što je popularan savet na internetu.

Mašina za veš je puna prljavštine i bakterija-evo kako da je očistite!

Sitni predmeti

Stvari poput pertli, platnenih maramica, čarapa ili bebi odeće mogu se izgubiti u mašini i zaglaviti u uglovima ili pukotinama, što može dovesti do začepljenja.

Veliki predmeti

Teški predmeti poput tepiha, jorgana i ćebadi mogu preopteretiti mašinu. Prekoračenje kapaciteta mašine može dovesti do njenog izbacivanja iz ravnoteže. Preporučuje se profesionalno čišćenje za takve predmete.

Obuća

Obuću je moguće prati u mašini, ali da biste izbegli štetu, stavite je u mrežastu vreću ili jastučnicu.

Koliko često je neophodno prati peškire?

Metalni predmeti

Metalni predmeti poput kovanica ili ključeva ne bi trebalo da se nađu u mašini. Uvek dobro pregledajte sve džepove pre pranja.

Predmeti od gume

Gumeni predmeti poput otirača i gumenih cipela mogu se otopiti u mašini. Ako se guma razloži na manje delove, to može oštetiti pumpe i začepiti filtere.