filteri close
Objavljeno: 08.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Iako dlačice u nosu nisu najlepši prizor za videti, one su od suštinskog značaja za prirodni odbrambeni sistem našeg tela jer deluje kao fizička barijera, hvatajući čestice u vazduhu i sprečavajući ih da stignu do pluća. 

Dlačice u nosu nam pomažu da se zaštitimo od zagađivača i alergena u vazduhu, kao što su polen i prašina, dva uobičajena alergena koja mogu izazvati iritaciju, upalu i druge respiratorne probleme.

Uprkos svim prednostima, ne može se poreći da dlačice u nosu mogu biti ružne, posebno kada štrče izvan nozdrva. Zbog toga neki ljudi odlučuju da skrate ili u potpunosti uklone dlačice iz nosa. Međutim, prilikom obavljanja takvog zadatka potrebna je pažnja.

Metode uklanjanja dlačica iz nosa

Da biste bezbedno uklonili dlačice u nosu, pokušajte da koristite male, zaobljene makaze ili posebno dizajniran trimer za dlačice u nosu. Međutim, pre nego što počnete, ne zaboravite da prvo izduvate nos i odsečete samo dlačice vidljive izvan nozdrva. 

Na ovaj način možete izbeći preterano podrezivanje ili sečenje kože unutar nozdrva, što može izazvati iritaciju ili povredu. Ako podrezivanje nije vaša stvar, možete se odlučiti za lasersko uklanjanje dlačica, još jednu popularnu metodu uklanjanja dlačica koja koristi toplotu za uništavanje neželjenih dlačica u nosu.

S druge strane, stručnjaci ne preporučuju čupanje dlačica iz nosa ili depilaciju voskom, kao i izbegavanje korišćenja oštrih ili šiljatih predmeta, poput šiljatih makaza. Sve u svemu, pokušajte da budete nežni i izbegavajte sečenje preblizu koži unutar nozdrva.

Neželjeni efekti uklanjanja dlacica iz nosa

Uklanjanje dlačica iz nosa može biti bolno, posebno ako pribegnete čupanju jer dolazi do raznih nuspojava, kao što su urastanje dlačica, koje izazivaju upalu i crvenilo. Čupanje može izazvati bakterije da uđu u nos, što dovodi do infekcija, kao što je nazalni vestibulitis.

Osim toga, pogrešno uklanjanje dlačica iz nosa šiljatim makazama može slučajno probiti membranu u nosu i izazvati iritaciju i infekciju. U nekim slučajevima, ove infekcije mogu biti ozbiljne i zahtevaju medicinsku pomoć. 

Sve u svemu, uklanjanje dlačica u nosu nema zdravstvene koristi. To je uglavnom kozmetička procedura. Ako i dalje želite da nastavite sa njom, uvek je najbolje da se prvo konsultujete sa lekarom ili dermatologom da biste sprečili moguće komplikacije.

Svako kija na svoj način - a evo šta ga izaziva