filteri close
Objavljeno: 06.03.2022. Image source: Foto: Pexel/Kampus Production
300x600

Naše telo radi na uklanjanju toksina tokom celog dana a određena hrana mu pomaže da se taj proces olakša.

Umesto da o detoksikaciji razmišljate kao o nečemu što povremeno primenjujete, podstičemo vas da o tome razmišljate kao o stalnom procesu u vašem telu koji zahteva stalnu nutritivnu podršku. Ova pomoć uključuje stvari kao što su voda, vlakna, vitamini, minerali, antioksidansi i enzimi koje proizvodite od proteina. Antioksidansi, na primer, uklanjaju toksične slobodne radikale, jedinjenja koja promovišu štetan proces oksidativnog stresa u telu. 

Da biste podržali svoj sistem detoksikacije, dodajte ove namirnice na svoju listu za kupovinu sledeće namernice:

Crni luk

Luk sadrži alicin, kvercetin i nekoliko drugih polifenolnih antioksidanasa. Ova jedinjenja pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa, koji doprinosi stanjima kao što su bolesti srca i rak. Zdrava jedinjenja u luku su više koncentrisana u spoljnim slojevima, tako da ih što je moguće manje ljuštite sledeći put kada ga sečete. Sveže rezani i zgnječeni beli luk takođe sadrži alicin.

Kupusnjače

Povrtarske kupusnjače – poput brokolija, karfiola i prokelja – prepune su sumpornih jedinjenja za detoksikaciju kao što je sulforafan, koja im daju oštar ukus i miris. Oni pomažu jetri da izvrši svoju ulogu u eliminisanju toksina. Ovo hrskavo povrće je povezano sa inhibicijom razvoja nekoliko vrsta raka, a sulforafan takođe pomaže u procesuiranju estrogena.

Kurkuma

Poreklom iz južne i jugoistočne Azije, ljudi su se vekovima oslanjali na ovaj žuti začin za lečenje jetre i probavnih problema kao što su kolitis, čirevi i loše varenje. Primarna prednost kurkume je njena antiinflamatorna uloga, što pomaže u snažnoj podršci imunom sistemu. Istraživanja su pokazala da kurkuma podstiče zdravlje mozga, snižava trigliceride i može zaštititi od raka debelog creva, želuca i jednjaka. 

Vodič za DETOKSIKACIJU organizma, lekar priča o SVIM zabludama zdrave ishrane

Borovnice

Antocijanin, koji im daje tamnoplavu boju, može delovati kao antioksidans i pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala - nestabilnih molekula povezanih sa razvojem raka, srčanih bolesti i alchajmera. Borovnice  sadrže i dijetalna vlakna (kao i većina biljnih namirnica), stvarajući izvor goriva za ćelije creva. To je proces koji je ključan za varenje i pomaže u balansiranju imunološke funkcije. Vlakna se vezuju za štetna jedinjenja, obezbeđujući da se ne reapsorbuju iz creva nazad u krvotok. Ako možete, odlučite se za divlje borovnice, koje sadrže više antocijana nego veće, komercijalne sorte.

Zeleni čaj

Ako ispijanje zelenog čaja nije deo vašeg svakodnevnog rituala, razmislite o tome da započnete sa novim. Sadrži katehinim, moćne antioksidanse koji mogu pomoći u procesu detoksikacije. Zeleni čaj  štiti od raka, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i karijesa.

Jogurt

Jogurt je odličan izvor probiotika, mikroorganizama koji su dobri za vas koji mogu pomoći u borbi protiv upala u orgnizmu. Sve što smanjuje upalu podržava detoksikaciju i pojačava imunitet. Probiotici takođe pomažu uravnotežen rad creva tako što stvaraju kolonije zdravih bakterija. 

Laneno seme

Laneno seme sadri najviše prirodnog izvor lignana, hemijskih jedinjenja u biljkama koji pomažu telu da se redovno čisti od otpada i metabolizira estrogen. Takođe sadrže omega-3, a posebno alfa-linolensku kiselinu, koje se bore protiv upale. Laneno seme može smanjiti holesterol, poboljšati hemoglobin A1C (šećer u krvi tokom tri meseca), pa čak i ublažiti blage simptome menopauze. Mleveno laneno seme se lakše vari (njegove hranljive materije su izložene radi bolje apsorpcije), što vam daje veću zdravstvenu korist od celog semena.

Soja

Soja je bogata vitaminom E, koji deluje kao antioksidans u reakcijama detoksikacije u vašem telu. Osim toga, sadrži izoflavone koji pretvaraju slobodne radikale u jedinjenja rastvorljiva u vodi (takođe kroz reakcije detoksikacije) tako da se mogu lako izlučiti. Predlažemo da kupujete samo organsku hranu od soje kako biste izbegli genetske modifikacije i pesticide.

Crno grožđe

Crno grožđe sadrži resveratrol, fitonutrijent i antioksidans koji uklanja slobodne radikale koji nas može zaštititi od kardiovaskularnih bolesti. Resveratrol je povezan i sa dugovečnošću i prevencijom raka u studijama na miševima i drugim životinjama. Ali budite svesni grozdova koje kupujete: zbog svoje tanke kore, grožđe sadrži više vrsta pesticida nego bilo koje drugo voće. Razmislite o organski uzgojenom grožđu kako biste dobili najveću korist od detoksikacije.