filteri close
Objavljeno: 20.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/tookapic
300x600

Ovo je odgovor na pitanje koje mnoge zanima

Stručnjaci iz Velike Britanije upozorili su da ljudi treba da izbegavaju konzumaciju alkohola danima pre i posle primanja vakcine za COVID-19.

Potrebno je da vaš imuni sistem radi bez ometanja da biste imali dobar odgovor na vakcinu, pa ako pijete noć pre ili ubrzo nakon vakcinacije, to će vam odmoći u imunizaciji. 

Rusi su i savetovali građane koji su vakcinisani vakcinom Sputnik V da treba da se uzdrže od alkohola dva meseca. Međutim, kasnije je rečeno da je ovaj savet previše ekstreman. Savetovano je, ipak, uzdržavanje od alkohola tri dana nakon svake injekcije, smernice za koje kaže da se odnose na sve vakcine. 

8 promena u koje se dese kad prestanete da pijete alkohol

Stručnjaci iz SAD, međutim, kažu da ljudima koji ne koriste prekomerno alkohol ta upustva su verovatno nepotrebna.

Nema potrebe da se uzdržavate od alkohola ni nakon jedne doze vakcine protiv koronavirusa. Ne postoje dokazi ili uputstva zdravstvenih stručnjaka u SAD-u koji bi sugerisali da je to potrebno uraditi.

Iako je velika konzumacija alkohola briga za zdravlje uopšte, od pojedinaca se ne traži da se uzdrže od pijenja umerenih količina alkohola pre vakcinacije.

Ne očekuje se da će povremena ili umerena količina alkohola uticati na odgovor na vakcinu. I ne traži se od subjekata ili od šire javnosti da se uzdrže od alkohola u periodu vakcinacije. 

Zašto treba da izbegavate prekomernu upotrebu alkohola u vreme vakcinacije?

Ali se ipak upozorava da treba izbegavati prekomernu upotrebu alkohola tokom vakcinacije.

Većina dostupnih podataka o tome kako alkohol utiče na imuni sistem i odgovor na vakcinu sugerišu da ljudi, uopšte, treba da izbegavaju prekomerno pijenje tokom perioda vakcinacije. U idealnom slučaju, alkohol bi trebalo da se  izbegava najmanje nedelju dana pre prve doze i mesec dana nakon druge doze.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti definišu preterano konzumiranje alkohola kao konzumiranje pet ili više alkoholnih pića povremeno za muškarce i četiri ili više alkoholnih pića za žene.

Konzumiranje 15 ili više pića nedeljno za muškarce i osam ili više pića nedeljno za žene smatra se teškim pićem.

Naučnici se pitaju i upozoravaju: zašto stalno zaboravljamo koliko je alkohol opasan?

Kod jake konzumacije alkohola, imuni sistem ne funkcioniše onako kako bi trebalo. Dolazi do funkcionalne disregulacije mnogih imunih ćelija, dok istovremeno dolazi do  porasta upale i proupalnih molekula u celom telu.

Studije pokazuju da alkohol može da izazove upale u crevima i može da promeni sastav mikrobioma, potencijalno oštetivši mikroorganizme koji održavaju zdravlje imunog sistema. 

Upotreba jakog alkohola povezana je i sa nizom drugih zdravstvenih problema, uključujući povećani rizik od srčanih bolesti, raka i bolesti jetre.

Istraživanje: Rupe u sećanju od prekomernog konzumiranja alkohola mogu povećati rizik od demencije!

Zaključak je, da za ljude koji retko piju ili piju umereno, nema potrebe - iz imunološke perspektive - da promene veliki deo onoga što rade prilikom dobijanja COVID-19 vakcine.

Najbolje je da na dan vakcinacije budete dobro hidrirani, kao i nekoliko dana posle toga da biste pomogli u rešavanju blagih neželjenih efekata koje doživljava većina ljudi.