filteri close
Objavljeno: 26.12.2019. Image source: Pixabay/Лечение наркомании
300x600

Znamo koliko je alkohol štetan, a ovde smo vam nabrojali neke stvari koje ćete primetiti ubrzo po prestanku konzumiranja alkohola

Alkohol i alkoholizam mogu da budu jako podmukli. Nekad se čašica uz ručak pretvorila u dve tri, ili pivce uveče ode na pet-šest. Malo po malo, telo se navikne na alkohol i ode u blagu ili jaku vrstu alkoholizma. Odvikavanje može biti teško, ali uvek vredi truda, jer su koristi mnogobrojne.

Alkohol loše utiče na bukvalno sve vitalne organe – od jetre, preko bubrega, kože i srca do mozga.

Odmor od alkohola – čak i na samo nekoliko nedelja  – takođe je dobra ideja, naročito ako redovno konzumirate više od dnevne dozvoljene jedinice.

U većini slučajeva to su dva pića dnevno za muškarce. Osim toga, ako vam čini da alkohol utiče na vaš posao ili vezu – bez obzira na količine koje popijete – vreme je da se smirite.

Nikako nemojte ići mamurni na trening

Ako se odreknete alkohola, evo što možete očekivati, kratkoročno i dugoročno:

Spavaćete čvršće

Nedavna studija u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research pokazala je da konzumacija alkohola pre spavanja povećava aktivnost alfa talasa u mozgu – što se obično događa kada ste budni, ali ovo se sada dešava dok se odmarate. To sve dovodi do isprekidanog i nemirnog sna.

Izveštaj 27 studija, međutim, pokazuje kako alkohol pomaže ljudima da zaspu brže i utonu u dublji san. Ali to je samo na početku, alkohol kasnije ozbiljno narušava kvalitet sna, kada počne da sagoreva u krvi. Tada nam ne da da spavamo, već nas drži budnim i napetim.

Možda ćete se u početku vrteti i nameštati, ali vrlo brzo ćete se navići na novu vrstu spavanja, pogotovo kada vidite kako je to kad se budite odmorni i naspavani.

Šta sve donosi kvalitetan san? Bolje raspoloženje, koncentraciju, a i mozak bolje radi.

Naučnici se pitaju i upozoravaju: zašto stalno zaboravljamo koliko je alkohol opasan?

Ješćete manje generalno

Postoje razne i brojne studije, ali svi znamo alkohol baš otvara apetit. To je zato što alkohol pojačava čula i tera nas da jedemo. Čak i umerena intoksikacija pojačava moždanu aktivnost u hipotalamusu, tako da ćete biti osetljiviji na miris hrane i, naravno, pojesti više nego u normalnim okolnostima.

Ješće vam se slatko

Šećer povećava nivo dopamina, koji prouzrokuje osećaj sreće i zadovljstva. Alkohol ima sličan efekat, tako da je vrlo verovatno da ćete supstancu koja proizvodi „sreću“ u vašem mozgu zameniti drugom supstancom istih predispozicija. Nemojte se iznenaditi ako nakon konzumacije slatkog osetite isto uživanje kao kada ste popili alkoholno piće. Dobra vest je da je to prolazno.

Počećete da mršate

Alkohol na podmukli način povećava dnevni unos kalorija, a da toga niste svesni. Samo jedna margarita može imati i do 300 kalorija – uglavnom zahvaljujući šećeru. Muškarci konzumiraju dodatne 433 kalorije kada popiju „umerenu“ dozu alkohola. Ako izbacite sve te kalorije i sačekate da prođu nagoni iz prethodne tačke, izgubićete osetni broj kilograma bez mnogo napora.

Očevi bi trebalo da prestanu da piju alkohol šest meseci pre začeća

Koža će vam se značajno popraviti

Već posle nekoliko dana bez alkohola, vaša koža će biti više hidrirana i izgledaće svežije. Razlog je jednostavan, alkohol je dijuretik, odnosno, tera nas na izbacivanje tečnosti iz tela. Osim toga, alkohol smanjuje telesnu produkciju antidijuretskih hormona, koji pomažu telu u apsorpciji vode. A znamo da manjak vode u telu pruzrokuje sušenje kože. Crvenilo u obrazima i oko nosa polako će nestajati, a ostali problemi s kožom će se takođe popraviti.

Imaćete više novca

Ovo je očigledno. Svakodnevno konzumiranje kvalitetnog vina ili votke će vas jako brzo bankrotirati, a čak i konzumiranje jeftinih žestokih pića ili piva iz dvolitarskih flaša su osetni udar na budžet. Odvojite malo vremena i sračunajte koliko mesečno potrošite na alkohol, kako kod kuće, tako i pri izlascima. A onda uzmite tu sumu i razmislite šta sve možete sa njom da uradite. Motiviše, zar ne?

Ostavljanje alkohola može znatno da popravi opštu dobrobit organizma, zdravlje i kvalitet života

Raspoloženje će vam biti pomalo nestabilno

Važno je pomenuti da će biti trenutaka kada ćete se osećati kao da nešto propuštate, što može dovesti do raznih iskušenja. Ljudi često koriste alkohol za „podmazivanje“ emocija, a kada prestanu da piju mogu biti razdražljivi i nervozni.

Rizik od raka je manji

Prema raznim istraživanjima, alkohol je povezan s povećanim rizikom od raka usne duplje, jetre, debelog creva i rektuma. Rizik se povećava što više pijete.

VAŽNA NAPOMENA: Sve ovo se odnosi na takozvano umereno konzumiranje alkohola, odnosno na ljude koji funkcionišu u životu, na poslu u vezi, ali imaju smetnje sa alkoholom. Težak oblik alkoholizma obavezno se leči u kliničkim uslovima!