filteri close
Objavljeno: 23.10.2019. Image source: Foto:Pixabay/geralt
300x600

Jedini način da se spreči nastanak kako karijesa tako i oboljenja desni je redovno i pravilno pranje zuba.

Zubi su stalno prekriveni lepljivim filmom bakterija koji se zove zubni plak. Kada osoba konzumira hranu ili pića koja sadrže šećer, bakterija u plaku stvara kiselinu, koja potom napada zubnu gleđ, uništavajući ga tokom vremena. Tada se u zubu stvaraju male rupice koje se nazivaju zubni karijes.

Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutro i uveče, u trajanju od 3 minuta.

Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta pasti za zube. Bitno je da pronađete i upotrebljavate zubnu pastu koja vam odgovara. Danas postoji širok izbor zubnih pasta proizvedenih za mnoga stanja, uključujući povećani rizik za karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i preosetljivost zuba.

 Plombe postaju deo prošlosti?

Većina pasti za zube sadrži fluor. Ovaj prirodni elemenat se u malim količinama javlja u izvorištima vode poput jezera, reka i okeana. Ima ga i u namirnicama poput mesa, ribe, jaja i čaja. U izvesnim krajevima fluor se dodaje i u vodu.

Paste za zube sa fluorom se preporučuju svima jer potpomažu jačanju zuba i sprečavaju nastanak karijera, uz izvesnu dozu opreza kada su deca u pitanju zbog mogućeg gutanja i pojave fluroze.

Stomatolozi upozoravaju da neki potrošači usled zabludu o sigurnosti fluora, menjaju paste za zube sa fluorom za one bez fluora.

Paste bez fluora mogu sadržavati razne sastojke za čišćenje zuba i brigu za zdravlje usne šupljine, a na vama je da ih isprobate i utvrdite koje vam najbolje odgovaraju. Većinom su to paste sa zube koje sadrže materije sa antimikrobnim delovanjem poput gline, indijskog ljiljana, cimeta ili čajevca.

Međutim, iako se paste za zube bez fluora prodaju kao sigurniji i efikasniji način da zdravi zubi ostanu zdravi, stručnjaci tvrde da nijedan drugi sastojak nije ni blizu tako efikasan kao fluor u zaštiti zuba. Trenutno većina pasta za zube sadrži 1.000-1.500 ppm. Deca treba da upotrebljavaju samo manju količinu.