filteri close
Objavljeno: 09.10.2019. Image source: Pixabay/Lindsay Fox
300x600

Ovo je nov proizvod i jakih naučnih dokaza još nema, ali ljudi ove godine sve češće umiru i oboljevaju

Znamo već duže od 50 godina da su cigarete izuzetno štetne po zdravlje, a posebnih godina su postale jako popularne elektronske cigarete“ odnosno sprovođenje nikotina u pluća putem vodene pare i drugih hemikalija.

Ljubitelji e-cigareta navode da u njima nema katrana i drugih štetnih materija, a ovaj način konzumiranja nikotina postao je jako popularan na Zapadu, a i u Srbiji ima svoje ljubitelje. Pravi uticaj na zdravlje, međutim, nikom nije poznat.

Elektronske cigarete postoje nešto manje od 15 godina i mnogo dugoročnih studija je u toku. Razne medicinske organizacije upozorile su da se ne treba zaletati sa njima jer još ne možemo znati njihov pravi uticaj.

Proizvođači e-cigareta ih reklamiraju kao „zdravu zamenu“ za cigarete, navodeći da one ne sadrže više od 4.000 sastojaka kao klasične cigarete, već su u suštini vodena para obogaćena nikotinom. U poslednje vreme, međutim, na Zapadu, a pre svega u SAD, postaju sve glasniji glasovi koji upozoravaju na opasnost od e-cigareta.

Iako se njihovi proizvođači brane da je to zato što je ova industrija dostigla vrednost od više milijardi dolara, ove godine se u SAD pojavilo mnogo smrti izazvano misterioznom bolešću povezanom sa e-cigaretama.

Zdravstveni funkcioneri američke države Masačusets prijavili su još jednu smrt od ove misteriozne bolesti, što je broj smrti doveo do 21 u 18 saveznih država SAD.

Poslednjipodaci američkog Centra za prevenciju bolesti (CDC), koji se ažuriraju svakog četvrtka, navode da je zaključno sa 1. oktobrom zabeležno 1.080 potvrđenih i verovatnih slučajeva ove bolesti.

CDC je prošlog meseca upozorio korisnike da ne koriste elektronske cigarete sa sastojkom marihuane tetrahidrocanabinol (THC), navodeći da ta komponenta možda ima udela u izazivanju bolesti.

Posebno je porazna statistika ovih bolesti, jer je, prema njoj, više od 70 odsto pacijenata za koje su podaci dostupni muškog pola, a da je 16 odsto njih mlađe od 18 godina. Svi oni su u prošloti koristili e-cigarete.

Simptomi su kašalj, nedostatak daha, bolovi u grudima, kao i vrtoglavica, mučnina ili dijareja.

Dakle, da naglasimo, za sada se ne zna sa sigurnošću koliko su e-cigarete bezbedne, nemamo još potpunu potvrdu da je nova, neimenovana bolest direktno izazvana elektronskim cigaretama, ali, iako ovo nije lekarski savet, znamo da možemo bez nikotina u bilo kom obliku.