filteri close
Objavljeno: 22.09.2022. Image source: Unsplash

banner-sidebar

Nauka rekla svoje - da li se slažete?

Dolaze hladniji dani, a kućne rasprave sada se polako sele od toga na koliko stepeni treba da bude postavljena klima na to dokle treba povisiti termostat. Nije tako samo u domovima, već i na većini radnih mesta.

A razlog znamo – ženama je uvek hladnije nego muškarcima. Iako to svi "znaju" iz iskustva, konačno se nauka pozabavila tim pitanjem i odgovorila zašto je tako.

Veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju prijatno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

"Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. Sa evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao uživati u miru i tišini", rekao je dr Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe se u prijatnom uglu, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisara mužjaci više vole senku, a ženke sunce ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu „Global Ecology and Biogeography“ dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u sredini i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.