filteri close
Objavljeno: 16.04.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

„Olujni oblaci pandemije još su čvrsto nad Evropom"

Broj osoba zaraženih koronavirusom u svetu dostigao je 2.129.927.

Izlečeno je više od 523.000 ljudi, a preminulo njih 142.716.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu - Hans Kluge upozorava da sa skoro milion zaraženih Kovidom-19, vlade zemalja Starog konitinenta treba da budu posebno obazrive sa popuštanjem mera.

„Olujni oblaci pandemije još se čvrsto drže iznad Evrope", naglasio je Kluge, a preneo RTS.

Ipak, u nekoliko zemalja počelo je „popuštanje”.

Šta da radite ako vas ZABOLI ZUB tokom vanrednog stanja?

Švajcarska je najavila da će od 27. aprila početi sa ublažavanjem restriktivnih mera. Privatna lekarska praksa, frizeri, kozmetičari i masažeri biće među prvim delatnostima koje će ponovo početi sa radom.

Nakon toga, usledilo bi ponovno otvaranje osnovnih škola, većih prodavnica i pijaca. 

Od 8.juna ponovo bi se otvorile srednje škole i univerziteti. 

Austrija se, prema rečima ministra zdravlja Rudolfa Anšobera, sada nalazi u drugoj fazi, fazi kontrolisanog i postepenog otvaranja društva.

To je, kako je objasnio, najteža faza, pošto je cilj da se izbegne da ne dođe do drugog talasa infekcije.

Objasnio je da je zatim planirana faza 3 daljeg otvaranja, u kojoj će morati da se i dalje primenjuju nova pravila života, a faza 4, koja predstavlja puni povratak normalnosti, uslediće, prema njemu, u decembru ili januaru.

U ovoj zemlji zabeleženo je ukupno 14.474 slučajeva zaraze koronavirusom, dok su 393 osobe preminule.

Gužve u prodavnicama? Dugi rukavi, podignuta kosa, plaćanje karticom, i ostale VAŽNE mere zaštite

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin odložio je održavanje Parade pobede, koja je trebalo da 9. maja bude održana na Crvenom trgu u Moskvi, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, saopštio je Kremlj.

U ovoj zemlji zabeleženo je skoro 28.000 slučajeva obolelih, i 232 slučaja umrlih od koronavirusa. U poslednja 24 sata život su izgubile 34 osobe. Ukupno su se oporavile 2.304 osobe. 

Rusija beleži najviši dnevni rast zaraženih od početka pandemije – 3.448, a u izveštajima se navodi da su više od polovine novoobolelih osoba od virusa Kovid-19 u Moskvi  osobe mlađe od 45 godina.

Japanski premijer Šinzo Abe saopštio da se od sutra do 6.maja zbog pandemije koronavirusa uvodi vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

Belgija, zemlja koja je po stopi smrtnosti od koronavirusa u odnosu na broj stanovnika druga najpogođenija država na svetu, ispred Italije i ostalih evropskih zemalja, osim Španije, još početkom aprila uspela je da uspori rast epidemije i sačuva zdravstveni sistem uspešnije nego mnoge druge zemlje u Evropi.

Broj zaraženih u Belgiji do danas je 34.809, broj preminulih 4.857, a broj izlečenih - 7.562.

Iako su restriktivne mere blaže nego u mnogim drugim zemljama, Belgija je reagovala relativno rano i smatra se da je postigla dobru ravnotežu između restrikcija i dozvoljenih aktivnosti.

Za razliku od Francuske, Nemačke i drugih zemalja, belgijska premijerka nije se izjasnila o mogućem datumu otvaranja škola i drugim ublažavanjima mera.

Evo kada će penzioneri i osobe sa posebnim potrebama moći u šetnju

Broj smrtnih slučajeva u Španiji danas je dostigao 19.130, čime se ova zemlja približila zemljama sa najvećim brojem mrtvih - SAD-u i Italiji.

U Italiji ponovo raste broj zaraženih, dok je broj preminulih u padu.

Broj preminulih u jednom danu je najniži (525), a obroj novoobolelih najviši (3.786) od nedelje.

Ukupan broj registrovanih slučajeva zaraze u Italiji iznosi skoro 167.000, dok je broj preminulih premašio 22.000.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen po drugi put se izvinila Italiji zbog „početne nespremnosti" Brisela, kako je definisala zakasnelu pomoć EU ovoj zemlji, prenosi B92.

Žene, ovo je jedan od najbržih načina prenošenja koronavirusa, o kome se vrlo malo govori

Broj preminulih u Velikoj Britaniji u poslednja 24 sata najveći je u proteklih nekoliko dana.

U ovoj zemlji samo za jedan dan preminuo je 861 pacijent, te je ukupan broj onih koji su izgubili bitku sa koronom - 13.729

Kako je navelo britansko Ministarstvo zdravlja, od 327.608 testiranih na korona virus, 103.093 je pozitivno.

Savetnik Britanske vlade po pitanju epidemije Kovida-19 - Nil Ferguson kaže da će mere socijalnog distanciranja morati da ostanu na snazi dok vakcina za kornavirus ne bude dostupna, prenosi RTS.

Istraživanje sprovedeno u Holandiji pokazalo je da oko tri odsta stanovnika te zemlje ima antitela na novi koronavirus, tako da može da se pretpostavi koliko je već stanovnika preležalo infekciju.

„Iz toga možete da izračunate da se radi o nekoliko stotina hiljada građana, u zemlji koja ima 17 miliona", naveo je direktor nacionalnog instituta za zdravlje Jap Van Dizel.

U Holandiji je registrovano 29.214 slučajeva zaraze i 3.315 smrtnih slučajeva (od toga - 181 samo u poslednja 24 časa)

Zaraza BUKTI: Još četiri osobe preminule, zaraženo još 445!

Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama koronavirus širi zastrašujućom brzinom, američki predsednik Donald Tramp je uveren da je glavni krivac za pandemiju Svetska zdravstvena organizacija.

SZO sada upozorava da nije tvrdila da zaraza sa čoveka na čoveka nije moguća, već da za to „nema dokaza”. Sa prvim kineskim saznanjima o mogućnosti zaraze, ta informacija se našla i u izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, prenosi RTS.

Tramp optužuje SZO da se „previše dugo pouzdala” u informacije koje je dobijala od službenog Pekinga, pa je tako i sama najpre tvrdila da je reč o epidemiji upale pluća.

Svetska zdravstvena organizacija se odlučno suprotstavlja Trampovim optužbama: predsednik SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, još prošle sedmice je izjavio u Ženevi da je „zloupotreba pandemije koronavirusa u političke svrhe nešto najgore što sada može da se desi".

Vašington želi da ispita u kojoj meri je SZO svojim „lošim reakcijama i prikrivanjem podataka kriva za širenje koronavirusaö, pre nego što opet uplati i jedan cent u blagajnu Svetske zdravstvene organizacije.

U Sjedinjenim Američkim Državama registrovano je 653.125 slučajeva zaraze, od čega skoro 5.000 samo u poslednja 24 časa. Broj preminulih popeo se na 33.397.

Sa druge strane, Nemačka najavljuje povećanje podrške Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U ovoj zemlji u poslednja 24 časa broj obolelih porastao je za 880, dok je zabeleženo ukupno 3.856 smrtnih slučajeva.

Roditelji đaka: Ne dozvolite deci da se opuštaju!

U regionu takođe raste broj zaraženih:

U Hrvatskoj je zabeleženo 50 novih slučajeva i u poslednja 24 časa preminule su još dve osobe.

U Sloveniji su registrovana još 24 slučaja novoobolelih, te je broj zaraženih 1.268.  Do sada je u ovoj zemlji preminula 61 osoba.

Od jutrošnjeg preseka u Crnoj Gori je potvrđena zaraza koronavirusom kod još četiri osobe, što je ukupan broj obolelih povećalo na 294.

Sva četiri novoobolela su iz Podgorice.

Izvor: RTS, B92, Medik