filteri close
Objavljeno: 15.04.2020. Image source: MabelAmber/Pixabay
300x600

Vlada Srbije revidirala je mere tokom vanrednog stanja u Srbiji

Na redovnoj konferenciji Kriznog štaba saopštene nove mere – evo ko će sve moći u šetnju u vreme policijskog časa.

Otkako je u Srbiji uveden policijski čas, osobe koje imaju smetnje u razvoju, a posebno roditelji dece sa autizmom, žale se na to što im nije ostavljeno određeno vreme kada mogu da prošetaju.

Na redovnoj konferenciji Kriznog štaba danas je saopšteno da će ovim ljudima biti dozvoljen izlazak za vreme policijskog časa!

7 razloga zašto bi trebalo da jedemo više špargli

"Uredba po kojoj se deci sa autizmoom odobrava izlazak u bilo koje vreme tokom zabrane kretanja biće proširena na sve osobe sa smetnjama u razvoju. Neće se odnositi samo na decu, već i na starije osobe sa smetnjama u razvoju. Neće postojati vremensko ograničenje kretanja, jedino je ograničenje da se mogu kretati do 200 metara od mesta stanovanja, u pratnji samo jednog pratioca i uz poštovanje svih drugih mera predostrožnosti", saopšteno je na konferenciji.

Gužve u prodavnicama? Dugi rukavi, podignuta kosa, plaćanje karticom, i ostale VAŽNE mere zaštite

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, u četvrtak je objasnio ideju Vlade, koja će najverovatnije početi da se primenjuje u praksi posle Uskrsa.

"Želim da se zahvalim ljudima koji imaju preko 65 godina. Po svim analizama i ispitivanjima koje smo sproveli, to su ljudi koji su se striktno pridržavali mera Vlade i struke. Mi apsolutno razumemo njihove strpljenje i da sve što se dešava ima granicu. Posebno mislimo na njih i tražimo način da izađu na vazduh", rekao je Lonačar.

Roditelji đaka: Ne dozvolite deci da se opuštaju!

Ministar je objasnio na koji način je taj izlazak zamišljen.

"Da izađu ispred domova, stanova, kuća, da mogu u krugu od 300 do 400 metara da prošetaju i da budu pola sata napolju, ali bez kontakata. To bi se dešavalo u vremenu kada ostali ne mogu da izlaze, u vreme policijskog časa da slučajno ne bi došli u kontakt sa drugima. Da smanjimo rizik na najmanju moguću meru. To je radna verzija i mislim da će početi da se primenjuje posle Uskrsa", objasnio je Zlatibor Lončar.