filteri close
Objavljeno: 14.04.2020. Image source: rgerber/pixabay
300x600

Zubobolja, poznato je, ne bira ni vreme ni mesto, a često nas snalazi upravo u onim situacijama u kojima nam ne treba još jedan povod za brigu ili bol.

U periodu epidemije, kada je u Srbiji na snazi vanredno stanje, kao i sve duže ograničenje kretanja, važno je znati da postoji mesto na kome u bilo koje doba dana ili noći možete dobiti adekvatnu stomatološku pomoć.

Kome se obratiti?

Sedam klinika Stomatološkog fakulteta prima hitne slučajeve, a to su sva bolna stanja, povrede, krvarenja i otoci.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Šta da radite ako osetite simptome

Šest klinika radi svakog dana od 8 do 16 sati, dok jedna klinika radi non-stop.

Kakva je procedura?

„Pacijent je dužan da osim formulara o svom opštem zdravstvenom stanju popuni još jedan dodatni, u kom treba da se izjasni da li je u prethodnih 28 dana boravio u inostranstvu, da li je bio u kontaktu sa nekim koje došao iz inostranstva, da li ima simptome respiratornih infekcija, temperaturu, kijavicu, kašalj i da to potpiše.

Uz to, naši lekari imaju zaštitne maske, rukavice, mantil, kapu ili kapuljaču i kaljače na sebi i tako pregledaju pacijente i ukazuju im pomoć", izjavio je dekan Stomatološkog fakulteta, profesor Aleksa Marković, za TV Prvu.

Redovno pranje zuba čuva zdravlje srca

Šta ako niste iz Beograda?

Stomatološka komora Srbije objavila je spisak stomatoloških ordinacija po ograncima Stomatološke komore Srbije, koje pacijentima pružaju hitnu stomatološku pomoć za vreme vanrednog stanja, uz napomenu da će se ovaj spisak ažurirati po novopristiglim prijavama.

Spisak dežurnih stomatoloških ordinacija na teritoriji cele Srbije, sa imenima lekara, adresom, brojevima telefona i radnim vremenom ordinacija možete pronaći OVDE.

Upitnik koji će pacijenti morati da popune radi prijema u stomatološku ordinaciju tokom trajanja epidemije možete pogledati OVDE.

Koliko je važno izabrati pravu pastu za zube?

Izvor: B92, Medik