filteri close
Objavljeno: 25.05.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Među građanima Srbije veliko je interesovanje za testiranje na prisustvo virusa kovid 19 na lični zahtev.

Samo prvog dana testiranja javile su se 132 osobe u Srbiji. Najviše ih je bilo u Beogradu, gde se na testiranje javilo 66 građana.

Od početka testiranja, na lični zahtev testira se dnevno više od 100 ljudi.

Cena testiranja je jedinstvena i iznosi 6.000 dinara.

Gde, kada, kako?

Kako bi se testirali, potrebno je da građani izvrše uplatu na jedinstveni račun koji je dostupan na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i na adresi covid19.rs

Potom mogu da obave testiranje, koje se sprovodi u svim institutima i zavodima za javno zdravlje i u domovima zdravlja.

Nauka tvrdi: Maske štite od virusa čak 60%

Termin za testiranje građani mogu zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu navedeno je i da građani termin za testiranje mogu zakazati putem imejla [email protected], sa molbom da se ostavi broj telefona kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Uzimanje brisa traje minut-dva, a celokupna procedura, ne duže od pet minuta.

Vreme čekanja na rezultat je od 24 sata do 48 sati od uzimanja brisa.

Za koga je testiranje besplatno?

Kako je preneo B92, besplatno testiranje na kovid 19 obezbeđeno je za sve građane koji imaju simptome ili sumnju na inficiranost koronavirusom.

Testiranje je besplatno i za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i za pacijente koji odlaze na zakazano bolničko lečenje na određenim internističkim odeljenjima - hematologija, nefrologija, endokrina ili mešovita internistička odeljenja.

Korona presek: U Srbiji i danas bez smrtnih ishoda. U SAD skoro 100.000 mrtvih

Osoba koja sumnja da ima kovid 19 može da ode u kovid 19 ambulantu doma zdravlja, u kojoj će lekar proceniti da li je neophodno izvršiti klinički pregled pacijenta i uputiti ga na testiranje.

Besplatno testiranje je omogućeno i svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog i negativnog PCR testa.

Podaci o svakom licu koje obavi testiranje ulaze u bazu kovid 19, koja je neophodna za epidemilološko praćenje situacije na teritoriji zemlje.

 

Izvor: B92, Medik