filteri close
Objavljeno: 20.05.2024. Image source: Pexels
300x600

REM poremećaj ponašanja u snu može pružiti važne uvide u rane znakove Parkinsonove bolesti i demencije.

Postoji jedan slabo poznati sindrom koji bi mogao da sadrži tragove za ozbiljne bolesti mozga.

REM poremećaj ponašanja u snu (RBD) pogađa oko 2% osoba starijih od 65 godina i oko 1% opšte populacije. REM faza sna, skraćenica za "Rapid Eye Movement" (Brzi pokreti očiju), ključna je za sanjanje, pamćenje i zdravlje mozga. Tokom REM faze, mišići obično ostaju nepomični, sprečavajući pokrete povezane sa snovima.

Međutim, kod onih sa REM poremećajem ponašanja u snu, situacija je drugačija. Njihovi mišići deluju prema snovima, što može ukazivati na potencijalne rizike za Parkinsonovu bolest i demenciju u budućnosti. Snovi koji se pretvaraju u nasilne akcije predstavljaju ozbiljan problem za pacijente i njihove partnere. 

Alkohol i zdravlje mozga: Sa koliko godina je neophodno reći "dosta"!

Osobe koje ovo doživljavaju često sanjaju da ih neko juri ili napada, što ponekad dovodi do fizičkih povreda tokom sna.

Zapanjujuće je da je oko 60% pacijenata i 20% njihovih partnera prijavilo povrede nastale tokom ovih epizoda. Razumevanje RBD-a predstavlja izazov za istraživače. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, obično počinje u 40-im ili 50-im godinama. Međutim, kod mlađih osoba, antidepresivi su povezani sa njegovom pojavom.

Zanimljivo je da je broj slučajeva kod mladih žena i muškaraca jednak, ali nakon 50. godine muškarci su češće pogođeni. RBD nije samo izolovano stanje. Ima veze sa ozbiljnim neurodegenerativnim poremećajima kao što su Parkinsonova bolest i demencija sa Levi telima.

Vijagra mogući saveznik protiv Alchajmera

Ovo je izazvalo zabrinutost među naučnicima, koji istražuju da li RBD može poslužiti kao rani pokazatelj ovih iscrpljujućih bolesti. RBD je prisutan kod 25 do 58% pacijenata sa Parkinsonovom bolešću i neverovatnih 70 do 80% onih sa demencijom sa Levi telima.

Kako bi stekli dublji uvid, istraživači su sproveli dugotrajnu studiju na 1.280 pacijenata sa RBD-om, prateći razvoj drugih zdravstvenih problema tokom vremena. 

Nakon 12 godina, neverovatnih 73,5% pogođenih razvilo je povezanu neurodegenerativnu bolest. Faktori kao što su neregularni motorni simptomi, abnormalnosti nivoa dopamina, pa čak i na izgled nepovezani problemi kao što su gubitak mirisa ili erektilna disfunkcija bili su povezani sa povećanim rizikom.

Muzika kao eliksir za um: Sviranje instrumenta povezano sa boljom memorijom i razmišljanjem

Stručnjaci sugerišu da se znaci problema mogu pojaviti decenijama pre nego što se simptomi potpuno ispolje, naglašavajući važnost ranog otkrivanja. Iako su tretmani ograničeni, lekovi poput melatonina i klonazepama pružaju olakšanje od simptoma. 

Nadamo se da će buduća istraživanja rasvetliti kompleksnu vezu između RBD-a i njegovih potencijalnih posledica, omogućavajući bolje upravljanje i razumevanje.