filteri close
Objavljeno: 17.04.2024. Image source: Pexels
300x600

Studije potvrđuju terapeutski potencijal poznatog leka u borbi protiv demencije

Nedavna studija potvrdila je da sildenafil, lek poznatiji kao vijagra, može da ima pozitivan uticaj na lečenje i smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti. 

Lek se tradicionalno koristi za lečenje erektilne disfunkcije, a mogao bi uskoro da nađe primenu u terapijama usmerenim na neurodegenerativne bolesti.

Istraživači iz SAD analizirali su podatke iz zdravstvenih osiguranja i izveli laboratorijske studije na ćelijskim kulturama neurona dobijenih od pacijenata sa Alchajmerovom bolešću. 

Otkrili su da sildenafil smanjuje proizvodnju toksičnih "tau" proteina, koji su ključni u razvoju demencije.

Blokiranje enzima fosfodiesteraze, na šta sildenafil deluje, već je poznato da ima sposobnost pojačavanja protoka krvi, ali isto tako može da spreči neurodegenerativne procese. 

Osim toga, utvrđeno je da lek utiče na neuroplastičnost, odnosno sposobnost mozga da se menja i prilagođava, što je važno za kognitivno zdravlje i pamćenje.

Muzika kao eliksir za um: Sviranje instrumenta povezano sa boljom memorijom i razmišljanjem

Iako su prethodne studije pokazale različite rezultate, najnovija istraživanja, koja su koristila ćelijske kulture i veštačku inteligenciju u analizi podataka, potvrđuju potencijalnu korist sildenafila u lečenju Alchajmerove bolesti. 

Pokazano je da pacijenti koji su uzimali ovaj lek imaju od 30 do 54 posto manju prevalenciju Alchajmerove bolesti.

Doktor Fejžong Čeng sa Genomskog centra klinike u Klivlendu istakao je značaj integracije i analize obimnih podataka za razumevanje efekata sildenafila na ljudske neurone. 

Očekivanja su da će, zbog povećanja životnog veka, broj ljudi sa demencijom rasti, stoga su nova istraživanja sildenafila od ključnog značaja za buduće terapije.