filteri close
Objavljeno: 02.05.2024. Image source: Medik
300x600

Saveti neurologa o granicama konzumacije alkohola za očuvanje neurološkog zdravlja

Iako znamo da je alkohol loš po celo telo, po um i ponašanje, on je u našem društvu i naše vreme nekako neizbežan. Okruženi smo raznim vrstama alkoholnih pića.

Mnogi ljudi ga s vremena na vreme konzumiraju, a prema savetima poznatog neurologa, postoji određena starosna granica kada bi trebalo prestati s konzumacijom alkohola radi očuvanja zdravlja.

Neurolog i neuropsihijatar Ričard Restak u svojoj knjizi "Kako sprečiti demenciju" istražuje povezanost između konzumacije alkohola i rizika od neuroloških bolesti.

Sve više mladih oboljeva od raka debelog creva

Prema njegovim rečima, alkohol deluje kao "direktni neurotoksin" što znači da redovno uzimanje ili konzumacija u velikim količinama može oštetiti mozak i druge organe.

Restak navodi razmišljanje o razlozima za konzumaciju alkohola, sugerisajući da bi bilo najbolje prestati ako alkohol koristimo za poboljšanje raspoloženja ili smanjenje anksioznosti.

On predlaže da se ozbiljno razmisli o prestanku pijenja nakon navršene 65. godine života. 

"U tom uzrastu, vaš mozak je verovatno konzumirao koliko mu je potrebno", objašnjava on.

Zbog stresa pijemo alkohol i uzimamo druge supstance - gde je izlaz?

Restak je upozorio i na rizike koje alkohol nosi za starije osobe, posebno što povećava šanse za padove, što može biti posebno opasno kod osoba sa dodatnim zdravstvenim problemima poput atrofije mišića ili problema s ravnotežom.

"Stopa smrtnosti od padova raste, posebno među starijim muškarcima. Pijenje može da bude posebno opasno za one koji su već pogođeni drugim uzrocima padova, kao što su atrofija mišića, problemi sa ravnotežom i lekovi", dodaje Restak.

Najbolje je uopšte ne konzumirati alkohol, ali je, dakle, neophodno da se do 65. potpuno prestane.