filteri close
Objavljeno: 06.02.2024. Image source: Pexels
300x600

Dva su glavna faktora za to

Mladi i osobe srednjih godina trebalo bi da obrate posebnu pažnju na simptome koji mogu ukazivati na rizik od oboljevanja od karcinoma debelog creva. 

Zabrinjavajuće je što se ta vrsta raka sve češće dijagnostikuje kod osoba između 25 i 49 godina, često u kasnijim fazama.

Nedavno objavljena studija u časopisu Annals of Oncology alarmira na "rastuću stopu mortaliteta od kolorektalnog raka među ljudima starosti od 25 do 49 godina u Evropskoj uniji (EU) i Velikoj Britaniji". U istraživanju se ističu preterana telesna masa i konzumacija alkohola kao glavne faktore rizika.

Prvi pacijenti primili eksperimentalnu terapiju protiv kancera

Ovo istraživanje dolazi u svetlu sličnih nalaza Američkog društva za borbu protiv raka (ACS), koje je prethodno ukazalo na porast ove bolesti u SAD.

"Pre dve i po decenije, kolorektalni rak bio je četvrti najčešći uzrok smrti od raka kod osoba mlađih od 50 godina. Danas je to najčešći uzrok kod muškaraca, a drugi najčešći kod žena", saopštio je ACS.

Glavni razlozi ovog porasta uključuju veći broj mladih ljudi s prekomernom težinom, veću potrošnju alkohola i manjak fizičke aktivnosti, prema istraživačima iz Annals of Oncology.

Mejo klinika takođe je upozorila milenijalce, posebno one u tridesetim i ranim četrdesetim, da se povećava broj "mlađih pacijenata dijagnostikovanih sa karcinomom debelog creva u uznapredovaloj fazi".

Nova nada u borbi protiv raka dojke - počelo testiranje leka koji prepolovljuje rizik

Iako opšta smrtnost od raka opada, karcinom debelog creva postaje sve učestaliji uzrok smrti među mlađom populacijom.

Jedan od izazova u detekciji jeste činjenica da "simptomi često izostaju u ranoj fazi bolesti", kako navodi Mejo klinika.

Dodatnu zbunjenost među ljudima mogu izazvati "različiti simptomi upozorenja", uključujući rektalno krvarenje, anemiju, promene u stolici, stalni bol u stomaku i neobjašnjeni gubitak težine, koji mogu ukazivati i na manje ozbiljne zdravstvene probleme.

Ipak, važno je da se i takvi simptomi ozbiljno shvate.

"Simptomi karcinoma debelog creva često mogu ukazivati na druge zdravstvene izazove, stoga je konsultacija sa lekarom preporučljiva radi utvrđivanja pravog uzroka", savetuje Mejo klinika.

"Važno na vreme prepoznati simptome raka debelog creva i odmah potražiti lekarsku pomoć", rekla je gastroenterolog Mejo klinike Džoana Čan.