filteri close
Objavljeno: 03.04.2021. Image source: Medik

Posebno brine broj ljudi na respiratorima

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo još 4.133 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 38, dok je broj pacijenata na respiratorima 297.

U poslednja 24 sata testirano je 13.909, a zabrinjavajući je porast pacijenata u bolnicama - 7.749.

Od početka epidemiji su umrle ukupno 5.422 osobe.

Da podsetimo, prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je 2. aprila registrovano 4.826 novozaraženih, a nažalost, preminulo je još 39 osoba. Na respiratorima je bilo 299 pacijenata, a u bolnicama 7.641 pacijent.

U bolnicama se leči više od 7.500 pacijenata, što je brojka koja zabrinjava, a o tome je za Beogradsku hroniku govorio i prof. dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije.

"Najveći broj pacijenata koje smo imali u Srbiji je bilo u decembru, prvih dana decembra, 8.100 pacijenata. Sada imamo 7.509. Taj broj zabrinjava, mi smo već danima u jednoj ozbiljnoj epidemiološkoj situacij, ali znamo šta radimo i imamo ozbiljan plan. U Kliničkom centru Srbije u naše dve kovid bolnice – Infektivna klinika i bolnica u Batajnici - u ovom momentu imamo više od 1.000 bolesnika, ali u protekla tri dana se vide cifre koje kažu – primili smo oko 223 pacijenta, a otpustili smo 213. Do skoro smo imali situaciju da je broj primljenih u odnosu na broj otpuštenih bio dosta veći, ali ove brojke su blizu, to je situacija koja bi mogla da ukaže da se polako smiruje ova situacija, ali daleko od toga da želim da govorim da ova situacija nije krajnje ozbiljna i nestabilna".

Dr Ašanin ipak ističe da je broj preminulih i pacijenata na respiratorima zabrinjavajuć.

"Itekako zabrinjava i povećanje broja umrlih i pacijenata na respiratoru, to su nam najteži, vitalno ugroženi pacijenti. U Batajnici imamo 886 pacijenata, Infektivna klinika je takođe puna, prepuna je intenzivna nega. Posebno nam je jak udar na intenzivne nege, to je karakteristika ovog talasa", poručio je.